Vuosaaren VPK

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuosaaren VPK:n logo.
Vuosaaren VPK:n asema.

Vuosaaren vapaaehtoinen palokunta ry on vuonna 1996 perustettu vapaapalokunta. Se toimii Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen tukena kaupungin kanssa tehdyn palokuntasopimuksen mukaisesti. VPK teki sopimuksen pelastuslaitoksen kanssa vuonna 1999. Vuosaaren VPK irtisanoi sammutussopimuksensa 2009 ja solmi uuden sopimuksen 2010 jossa erikoistuivat pelkästään venetoimintaan. Vuosaaren VPK on erikoistunut merelliseen toimintaan. VPK:n osoite on Kaivonkatsojantie 14. Aseman numero on 64.

Osastot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosaaren VPK:lla on 5 osastoa: nuoriso-osasto, naisosasto, hälytysosasto, VSS-osasto ja meriosasto.

Nuoriso-osasto

Nuoriso-osasto aloitti toimintansa vuonna 2006 ja osasto meni kahden vuoden tauolle vuonna 2008. Osastoon pääsevät mukaan 10–16-vuotiaat nuoret. Harjoitusiltoina harjoitellaan palomiestaitoja ja opitaan esimerkiksi ensiapua, alkusammutusta, pelastautumista, hälyttämistä ja paljon muuta.

Naisosasto

Palokuntanaisilla on oma koulutusjärjestelmä. Siellä he voivat suorittaa naistoiminnalle tarkoitettuja kursseja. Palokunnan naisosasto kokoontuu muutaman kerran kuussa.

Naisosasto tukee vpk:n toimintaa varainkeruulla, tapahtumilla ja kanttiinin ylläpitämisellä.

Hälytysosasto

Hälytystoimintaan pääsee mukaan palomiesharjoittelijaksi 16-vuotiaana ja varsinaiseen hälytystoimintaan 18-vuotiaana, suoritettuaan kuntotestit ja vähintään sammutustyökurssin. Arkena hälytysaika on 17.00–7.00, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä ympäri vuorokauden avovesikautena. Hälytysosasto miehittää tehtävän tulessa veneyksikön. Vuosaaren VPK on myös mukana vapaaehtoisessa pelastuspalvelutoiminnassa, Vapepassa.

VSS-osasto

Väestönsuojeluosastossa kouluttaudutaan väestönsuojelutehtäviin ja ylläpidetään tietotaitoa väestönsuojeluun ja omatoimiseen varautumiseen liittyen. Osaston jäsenille ei ole erikoisvaatimuksia. Osasto pyrkii kokoontumaan kerran kuukaudessa. Jäsenet voivat suorittaa erilaisia kursseja Helsingin pelastusliiton kursseilla.

Meriosasto

Harjoittelijaksi meriosastoon pääsee 16-vuotiaana ja hälytystehtäviin 18-vuotiaana käytyään sammutustyökurssin. Osaston jäsenen pitää osata uida. Jäsenet ovat aluksi kansimiesharjoittelijoita ja heillä on mahdollisuus suorittaa liikenteen turvallisuusviraston myöntämä kansimiehen pätevyys. Harjoituspäivät osastolla ovat joka viikon keskiviikkona klo 18.00 alkaen.

Kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asemalla päivystävät yksiköt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksiköt
Yksikkötunnus Tyyppi
R HE 641 Sammutusyksikkö
R HE 647 Miehistönkuljetusyksikkö
R HE 648 Vene

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]