Vuohenputket

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuohenputket
Lehtovuohenputki eli vuohenputki (Aegopodium podagraria)
Lehtovuohenputki eli vuohenputki (Aegopodium podagraria)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Apiales
Heimo: Sarjakukkaiskasvit Apiaceae
Alaheimo: Apioideae
Suku: Vuohenputket Aegopodium
L.
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Vuohenputket Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Vuohenputket Commonsissa

Vuohenputket (Aegopodium) on sarjakukkaiskasvien (Apiaceae) heimoon kuuluva kasvisuku. Sukuun luetaan nykyisin kuuluvaksi kahdeksan lajia, joiden lisäksi sukuun on kuvattu myös 15 muutakin lajia, mutta niiden taksonominen asema on toistaiseksi epäselvä.[1]

Vuohenputket ovat monivuotisia ruohovartisia kasveja, joilla on valkoinen, suikertava ja haarova juurakko. Varsilehdet ovat muodoltaan kolmisormisia ja alimmat lehdet useampaan kertaan kolmisormisia sekä ulkomuodoltaan kolmiomaisia. Lehdykät ovat yleensä leveitä, lyhytruotisia, useimmiten munanmuotoisa, teräväkärkisiä ja hammaslaitaisia. Lehdyköiden tyvi voi olla jokseenkin herttamainen. Vuohenputkien kukat ovat sarjakukinnoissa. Kukkien verhiöt ovat pienet ja terälehdet valkoiset. Hedelmä on munanmuotoinen, sivuilta tasainen lohkohedelmä, jonka hedelmyksissä on viisi harjannetta, mutta ei öljykanavia.[2]

Suvun lajeista Suomessa[3] ja Ruotsissa[2] tavataan vain lehtovuohenputkea eli vuohenputkea (Aegopodium podagraria). Se on puutarhoissa usein hankalasti pois kitkettävä rikkakasvi, mutta siitä on olemassa myös koristekasvilajike kirjovuohenputki (Aegopodium podagraria 'Variegatum').

Lajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Plant List (Aegopodium) The Plant List. 2013. Viitattu 17.1.2018. (englanniksi)
  2. a b Anna-Lena Anderberg: Den virtuella floran: Kirskålar (Aegopodium) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 17.1.2018.
  3. Raino Lampinen & Rapani Lahti: Kasviatlas 2016: Vuohenputket (Aegopodium) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 17.1.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]