Vuohenputket

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuohenputket
Vuohenputki eli lehtovuohenputki (Aegopodium podagraria)
Vuohenputki eli lehtovuohenputki (Aegopodium podagraria)
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Apiales
Heimo: Sarjakukkaiskasvit Apiaceae
Alaheimo: Apioideae
Suku: Vuohenputket Aegopodium
L.
Katso myös

  Vuohenputket Wikispeciesissä
  Vuohenputket Commonsissa

Vuohenputket (Aegopodium) on sarjakukkaiskasvien heimoon kuuluva kasvisuku. Sukuun luetaan nykyisin kuuluvaksi 11 lajia.[1]

Vuohenputket ovat monivuotisia ruohovartisia kasveja, joilla on valkoinen, suikertava ja haarova juurakko. Varsilehdet ovat muodoltaan kolmisormisia ja alimmat lehdet useampaan kertaan kolmisormisia sekä ulkomuodoltaan kolmiomaisia. Lehdykät ovat yleensä leveitä, lyhytruotisia, useimmiten munanmuotoisa, teräväkärkisiä ja hammaslaitaisia. Lehdyköiden tyvi voi olla jokseenkin herttamainen. Vuohenputkien kukat ovat sarjakukinnoissa. Kukkien verhiöt ovat pienet ja terälehdet valkoiset. Hedelmä on munanmuotoinen, sivuilta tasainen lohkohedelmä, jonka hedelmyksissä on viisi harjannetta, mutta ei öljykanavia.[2]

Suvun lajeista Suomessa ja Ruotsissa tavataan vain vuohenputkea (Aegopodium podagraria).[3][2] Se on puutarhoissa usein hankalasti pois kitkettävä rikkakasvi. Siitä on olemassa myös koristekasvilajike kirjovuohenputki ('Variegatum').

Lajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aegopodium L. Plants of the World Online. 2020. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 23.7.2020. (englanniksi)
  2. a b Anna-Lena Anderberg: Den virtuella floran: Kirskålar (Aegopodium) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 17.1.2018. (ruotsiksi)
  3. Raino Lampinen & Rapani Lahti: Kasviatlas 2016: Vuohenputket (Aegopodium) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 17.1.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]