Vostok 2

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vostok 2
Lennon tilastotiedot
Kantoraketti Vostok 8K72K
Kutsukoodi Орёл (Orjol – Kotka)
Miehistön määrä 1
Lähtöalusta Baikonur torni 1
45°55′00″N, 063°20′00″E
Laukaisu 6. elokuuta 1961
06.00.00 UTC
Paluu Maahan 7. elokuuta 1961
07.18.00 UTC
51.280383°N, 45.976740°E
Lennon kesto 1 d 1 h 48 min
Kiertoratojen määrä 17,5
Ympärikierto 88,4 min
Kiertoradan inklinaatio 64,8°
Massa 4 725 kg
COSPAR ID 1961-019A
Miehistön kuva
German Titov
German Titov
Navigaatio
← Vostok 1 Vostok 3 →

Vostok 2 oli Neuvostoliiton toinen miehitetty avaruuslento. Alus laukaistiin 6. elokuuta 1961. Kosmonautti German Titov vietti avaruudessa runsaat 25 tuntia. Tänä aikana hän ehti kiertää maapallon 17 kertaa. Kiertoradan matalin piste oli 172 km ja korkein 221 kilometriä.

Miehistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

German Titov (1)

*Suluissa oleva luku kertoo lentäjän suorittamat avaruuslennot tämä mukaan lukien.

Varamiehistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andrijan Nikolajev

Lennon suunnittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vostok 1:n onnistuneen lennon jälkeen Neuvostoliiton avaruusohjelman johtaja Sergei Koroljov halusi seuraavan lennon olevan koko päivän mittaisen, kuten oli edellisenkin lennon alun perin olla. Suunnitelmaa kuitenkin vastustivat useat Koroljovin kollegat sillä he pitivät vielä osin testaamattoman avaruusaluksen lentämistä niin pitkän aikaa liian riskialttiina. Lennon vastaavat lääkärit olivat myös huolestuneita siitä miten ihminen reagoisi pidennettyyn painottomuuteen ja halusivat edetä varovaisesti. Vaihtoehdoksi ehdotettiin kolmen tai neljän kiertoradan lentoa, mutta Koroljov vastusti tätä voimakkaasti. Tässä suunnitelmassa oli myös ongelmana että automaattinen asennonhallintajärjestelmä tarvitsi suoran näköyhteyden aurinkoon pystyäkseen asennoimaan aluksen jarrutuspolttoon. Kiertoratojen 2–7 välillä tämä ei olisi mahdollista, koska jarrutuspaikka olisi maan yöpuolella.

Kiista asiasta jatkui kevään ja alkukesän 1961 kunnes Koroljov vei asian Neuvostoliiton puolustusteknologiakomitean johdolle, jossa hänen suunnitelmansa sai virallisen tuen kesäkuussa 1961. German Titov oli alustavasti valittu lentoa varten – hän aloitti koulutuksen ja valmistelut lentoa varten. Hänen varamiehekseen valittiin Andrijan Nikolajev [1].

Lennon tarkka ajankohta oli avoinna ennen kuin heinäkuun puolessa välissä Koroljov ja muut avaruusohjelman johtohenkilöt saivat kutsun Nikita Hruštšovin loma-asunnolle. Hruštšov antoi voimakkaasti ymmärtää että olisi suotavaa että lento tapahtuisi viimeistään 10. elokuuta. Hän toivoi että lennon saama julkisuus veisi huomiota Berliinin muurin rakentamiselta, joka oli määrä aloittaa 13. elokuuta. Työryhmä jatkoi lennon valmistelua tämä aikaraja mielessään siitä eteenpäin.

Lento[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Vostok 2 laukaistiin 6. elokuuta 1961 06.00.00 UTC, tuli 25-vuotiaasta German Titovista nuorin koskaan lentänyt avaruuslentäjä. Välittömästi saavutettuaan kiertoradan ja siirryttyään painottomaan tilaan alkoi Titov voida pahoin ja kärsimään huimauksesta. Tämä herätti lennonvalvojissa huolestusta, sillä tämä oli ensimmäinen kerta kun ihmiskunnan historiassa henkilö kärsi avaruussairaudesta, tilasta jonka noin kolmannes kaikista avaruuslentäjistä kärsii lennoillaan ensimmäisen vuorokauden aikana. Lentoa kuitenkin päätettiin jatkaa tästä huolimatta. Ensimmäinen avaruuslentäjä Juri Gagarin lopetti maailmankiertueensa ja palasi takaisin Baikonuriin saatuaan tiedon lennosta.

Lennon ensimmäinen tehtävä tuli jo ensimmäisellä kierroksella aluksen tullessa yöpuolelta kun German Titov testasi aluksensa käsiohjaimia. Tämä oli ensimmäinen kerta kun ihminen oli ohjannut alustaan kiertoradalla, sillä Gagarinin lento oli kokonaan tietokoneohjattu ja aluksen ohjaimet olivat lukittu. Kokeilu oli kuitenkin hyvin lyhyt ja jo viisitoista minuuttia myöhemmin Titov keskusteli Hruštšovin kanssa radion välityksellä.

Vähän tämän jälkeen kello 07.45 UTC Radio Moskova ilmoitti lennosta. Myös TASS antoi yksityiskohtaisen tiedonannon lennosta länsimaille, jossa myös ilmoitettiin aluksen käyttämät radiotaajuudet. Nämä kerrottiin, jotta länsimaat eivät voisi väittää lentoa tekaistuksi. Titovin tehtäviin kuuluikin antaa tilanneraportti aina puolen tunnin välein riippumatta siitä oliko alus neuvostoliittolaisten kuunteluasemien kantaman alueella. Kello 09.30 UTC mennessä useat länsimaiset tahot ilmoittivatkin kuulevansa lennon radioliikennettä ja telemetriaa. Ruotsalainen kuunteluasema seurasikin signaaleja koko lennon ajan 15 minuuttia jokaisella kierroksella minkä ajan alus oli kuunteluaseman kuuluvuusalueella.

Samaan aikaan Titov yritti syödä lounasta, mutta ei kyennyt syömään pahoinvoinnin takia. Seitsemännen kierroksen lopulla hän suoritti toisen käsiohjaustestin. Hänen olonsa jatkui huonona ja hänen yrityksensä syödä uudestaan noin klo 14.00 UTC päättyikin oksentamiseen. Kello 15.16 UTC Vostok-aluksen ollessa Moskovan yllä Titov lähetti julkisen tervehdyksen ja hyvän yön toivotuksen, jonka jälkeen hän yritti nukkua. Hän nukahti noin klo 16.30 UTC.

Titov herätettiin klo 23.37 UTC, yli puoli tuntia alkuperäistä suunnitelmaa myöhemmin. Titov ilmoitti voivansa edelleen huonosti, mutta pikkuhiljaa tämän jälkeen hänen vointinsa parani. Klo 02.45 UTC Titov söi aamiaista.

Vostok 2 aloitti viimeisen kierroksensa maan ympäri klo 05.50. Alus asennoi itsensä jarrutuspolttoon ja jarruraketit toimivat moitteetta. Aluksen tullessa ilmakehäpaluuseen toistui myös Vostok 1:ssä ilmennyt ongelma. Laskeutumiskapseli jäi huoltomoduuliin kiinni kaapelikimpulla ja alus alkoi pyöriä villisti ilmakehään paluussa. Lopulta kaapelit paloivat poikki ja laskeutumiskapseli asettui oikeaan asentoon paluuta varten.

Viimeiset signaalit aluksesta vastaanotettiin klo 07.10. Vähän sen jälkeen heittoistuinjärjestelmä käynnistyi ja Titov laskeutui kapselista erillään laskuvarjolla. Hänen lopullinen laskeutumisaikansa oli 07.18 UTC [2].

Lennon aikajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 06.00 UTC Vostok 2 laukaistaan.
 • 07.20 UTC Titov testaa käsiohjausta.
 • 07.38 UTC Titov on radioyhteydessä Hruštšovin kanssa.
 • 07.45 UTC Radio Moskova ilmoittaa lennosta.
 • 09.30 UTC Titov yrittää syödä lounasta.
 • 14.00 UTC Titov yrittää syödä jälleen, mutta oksentaa.
 • 15.16 UTC Titov lähettää tervehdyksen ja hyvän yön toivotuksen Moskovan yllä.
 • 16.30 UTC Titov nukahtaa.
 • 23.37 UTC Lennonjohto herättää Titovin.
 • 02.45 UTC Titov syö aamiaista.
 • 05.55 UTC Vostok 2 aloittaa viimeisen kierroksensa.
 • 07.10 UTC Avaruusaluksesta vastaanotetaan viimeiset radiosignaalit.
 • 07.18 UTC Titov laskeutuu.

Lennon jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Radio Moskova ilmoitti lennon päättyneen onnistuneesti 09.04 UTC. Neuvostoviranomaiset ilmoittivat lennon uutena avaruuslennon pituusennätyksenä Fédération Aéronautique Internationalelle. Tällä kerralla he totuudenmukaisesti ilmoittivat Titovin laskeutuneen laskuvarjolla avaruusaluksesta erillään eikä ennätystä hyväksytty. Näin ennätyksen sai seuraavana vuonna John Glenn alle viiden tunnin lennollaan.

Virheellinen kuvaus Vostok-avaruusaluksesta.

Lennolla kärsimästään pahoinvoinnista huolimatta Titovin ei todettu kärsivän mistään haittavaikutuksista vaikka osa avaruusohjelman lääkäreistä olivat jopa pelänneet näin pitkän lennon johtavan jopa vammautumiseen. Myöhemmin avaruussairauden todettiin olevan tavanomainen ja vaaraton ilmiö, joka ilmenee noin kolmasosalla kaikista avaruuslentäjistä. Ironista kyllä, oireet yleensä poistuvat ensimmäisen avaruudessa vietetyn vuorokauden jälkeen missä vaiheessa Titovin lento jo päättyi [3].

Lennosta julkaistiin myös pitkälti propagandallinen elokuva lokakuussa 1961. Huomattavaa elokuvassa on lähinnä se, että elokuvassa kuvattu avaruusaluksen malli poikkesi huomattavasti todellisuudesta. Oletettavasti tämä oli kuitenkin tarkoituksenmukaista, jotta aluksen suunnitelmat eivät pääsisi tätä kautta leviämään länsimaihin. Elokuva keskittyi muutenkin propagandistiseen sisältöön teknisten tietojen sijasta.

Kuten hänen edeltäjänsä Juri Gagarin, German Titov ei koskaan palannut avaruuteen. Hänet siirrettiin lennon jälkeen Spiral-avaruuslentokone-ohjelmaan, mutta tämä ei koskaan johtanut mihinkään ja Titov ei tämän jälkeen palannut avaruusohjelmaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Encyclopedia Astronautica Vostok 2
 2. Space History Notes The Flight of Vostok 2
 3. David M. Harland: The Story of Space Station Mir. Springer-Praxis, 2005. ISBN 0-387-23011-4.