Sputnik 6

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sputnik 6
Vostok satelliitin kaavakuva
Vostok satelliitin kaavakuva
Lennon tilastotiedot
Kutsukoodi Korabl Sputnik 3
Miehistön määrä 2 koiraa
Lähtöalusta Baikonur torni 1
45°55′00″N, 63°20′00″E
Laukaisu 1. joulukuuta 1960 kello 7.26.04 UTC
Paluu Maahan 2. joulukuuta 1960
Lennon kesto 25 tuntia 42 minuuttia
perigeumi 166 km
Ympärikierto 88,47 minuuttia
Kiertoradan inklinaatio 64,97°
Massa 4 563 kg
COSPAR ID 1960-017A

Sputnik 6 oli miehitettyihin lentoihin tarkoitetun Vostok 3A -avaruusaluksen ensimmäinen koelento. Aiemmat Vostok-ohjelman lennot oli suoritettu prototyypeillä. Aluksen hyötykuormana oli tieteellisiä instrumentteja, televisiojärjestelmä sekä kaksi koiraa, Ptšelka ja Muška. Avaruusalus sekä kaikki kyydissä olleet materiaalit tuhoutuivat itsetuhojärjestelmän käynnistyttyä jarrurakettien epäonnistuttua aluksen ohjaamisessa hallittuun ilmakehään paluuseen.

Lento[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sputnik 6:n lento oli suunnitelmaltaan lähes suora toisinto onnistuneesta Sputnik 5 -lennosta käyttäen ensimmäistä valmistunutta lopullista miehitettyihin lentoihin tarkoitettua Vostok 3A -alusta. Lennon oli tarkoitus kestää yhden päivän ajan ja palauttaa kyydissä olleet koirat maan päälle, jotta Vostok-aluksen järjestelmät olisi voitu todeta kykeneviksi miehitetyn lennon ylläpitämiseen.

Lento alkoi suunnitelmien mukaisesti 1. joulukuuta 1960 kello 7.26.04 UTC ja alus saavutti suunnitellun kiertoradan. Aluksen lähettämiä signaaleja havaittiin muun muassa Ruotsissa ja Yhdysvalloissa, missä CIA vastaanotti kuvia kapselin televisiojärjestelmästä ja onnistui lopulta murtamaan signaalissa käytetyn kryptografian.

Koskaan ei ole saatu selville tai ainakaan julkisesti kerrottu, mikä johti jarrutuspolton epäonnistumiseen, mutta pian kello 8.22 UTC tapahtuneen polton jälkeen oli lennonvalvojille selvää, että alus ei ollut suunnitellulla radallaan vaan jatkoi maan kiertämistä. Spekulaatio on edelleen käynnissä siitä oliko alus väärässä asennossa polton käynnistyessä vai oliko jarruraketeissa vikaa[1].

Alus jatkoi maan kiertämistä vielä puolitoista kierrosta kunnes automatisoitu itsetuhojärjestelmä aktivoitui tuhoten aluksen ja mukana lentäneet materiaalit. Vaikka alus olikin radalla, joka olisi ohjannut sen hallittuun paluuseen kymmenen päivän kuluttua, oli järjestelmä asennettu, ettei vieraat valtiot pääsisi käsiksi Vostokin järjestelmiin. Järjestelmä oli asetettu aktivoitumaan tietyn ajan kuluttua lennon alusta, ellei se havaitsisi normaalin paluun aiheuttamia g-voimia[2].

Ironisesti toinen aluksessa kuolleista koirista, Muška, oli ollut ehdolla jo aiemmin Sputnik 2 -lennolle, mutta se oli silloin hylätty lennolta sen kieltäydyttyä syömästä. Muškan paikan lennolla otti silloin Laika-koira[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Space History Notes Vostok retro-fire attitude. Sven Grahn.
  2. Space History Notes The flight of Sputnik-6. Sven Grahn
  3. Russian Space Dogs. Animal Lover World.