Sputnik 10

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sputnik 10
Lennon tilastotiedot
Kutsukoodi Korabl Sputnik 5
Miehistön määrä 1 koira, 1 ihmisnukke ("Ivan Ivanovitš")
Lähtöalusta Baikonur torni 1 45°55′00″N, 63°20′00″E
Laukaisu 25. maaliskuuta 1961 klo 5.54.00 UTC[1]
Paluu Maahan 25. maaliskuuta 1961 klo 7.40 UTC[1]
Lennon kesto 1 tunti 46 minuuttia
COSPAR ID 1961-009A
Navigaatio
← Sputnik 9 Vostok 1 →

Sputnik 10 oli viimeinen Vostok-aluksen koelento ennen ensimmäistä miehitettyä avaruuslentoa. Aluksen kyydissä oli anturilaitteiden lisäksi koira ja ihmisnukke. Sputnik 10 laskeutui yhden kierroksen jälkeen onnistuneesti ja sen kaikki materiaalit löydettiin hyväkuntoisina.

Lento[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sputnik 10:n lento oli profiililtaan käytännössä samanlainen vain muutamaa viikkoa aikaisemmin suoritetun Sputnik 9 -koelennon kanssa. Aluksen hyötykuormana oli tieteellisten laitteiden lisäksi jälleen jo edellisellä lennolla lentänyt ihmisnukke "Ivan Ivanovitš" sekä koira nimeltä Zvezdotška.

Koeohjelmaan kuului aluksen radiojärjestelmän luotettavuuden kokeileminen ja tätä varten ryhmä insinöörejä ja kosmonautteja meni vain 10 metrin päässä kantoraketista olevaan bunkkeriin. Ryhmän radioliikenne ohjattiin aluksen radion kautta ja näin pystyttiin kokeilemaan ja toteamaan aluksen radion kykenevän välittämään puhetta kapselin ja lennonvalvonnan välillä. Lento oli kuitenkin vaarassa peruuntua, kun tuntia ennen suunniteltua laukaisua kantoraketin kolmannessa vaiheessa olevassa anturi lopetti toimintansa. Asiaa tutkittuaan kollegojensa kanssa Sergei Koroljov päätti jatkaa normaalia suunnitelmaa viasta huolimatta[2].

Sputnik laukaistiin klo 5.54.00 UTC ja runsaat kymmenen minuuttia myöhemmin saatiin seuranta-asemilta vahvistus, että alus oli asettunut vakaalle kiertoradalle. Avaruusalus ja sen järjestelmät toimivat moitteetta koko lennon ajan ja alus suoritti normaalin jarrutuspolton noin klo 6.56 UTC, jonka jälkeen alus suoritti normaalin ilmakehään paluun. Kuten edelliselläkin lennolla aluksen heittoistuinjärjestelmä aktivoitui oikeassa vaiheessa lentoa ja "Ivan Ivanovitš" laskeutui omalla laskuvarjollaan. Lennolla mukana ollut koira ja laitteet laskeutuivat laskeutumiskapselin mukana klo 7.40.54 UTC Bolšaja Sosnovkan kylään[3].

Kapselin etsintä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäläisten avaruuskoirien avaruuslennoilla käyttämä "koirankoppi"

Sputnik 10 oli toisinto Sputnik 9:n lennosta myös pelastusryhmän kohtaamien vaikeuksien takia. Vostok-aluksen paikannusantenni antoi täsmällisen tiedon kapselin sijainnista, mutta voimakas lumimyrsky esti pelastusryhmän lennon paikalle. Lopulta pelastusyritys siirrettiin seuraavalle päivälle, jolloin 30 sotilasta ja varusteita pudotettiin laskuvarjolla paikalle vartioimaan kapselia ja nukkea. Vallinneet voimakkaat tuuliolosuhteet kuitenkin levittivät varusteet ympäriinsä ja hyppääjät joutuivat viettämään yön ilman varusteita.

Seuraavana päivänä arvioitiin olevan turvallista lähettää pelastusryhmän johtajat nelipaikkaisella pienkoneella laskeutumispaikalle, mutta toinen koneen laskutelineistä irtosi lähtökiidon aikana. Ryhmä pääsi matkaan vasta myöhemmin vastaavanlaisella koneella. Paikalle päästyään pelastusryhmä ei kyennyt liikkumaan 1,5 metrin lumihangessa ennen kuin kyläläiset antoivat heidän käyttöönsä hevosvetoisen reen. Päästyään laskeutumispaikalle ryhmä löysi niin "Ivan Ivanovitšin" kuin Zvezdotškan erinomaisessa kunnossa[4].

Muita tietoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Massa 4 695 kg
  • Perigeum: 164 km
  • Apogeum: 230 km
  • Inklinaatio: 64,9°
  • Periodi: 88,42 minuuttia
  • NSSDC-tunnus: 1961-009A

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Vostok - the World's First Spaceship zarya.info. Viitattu 4.8.2015.
  2. Encyclopedia Astronautica Korabl-Sputnik 5
  3. Zarya The Vostok Programme
  4. Space History Notes The Flights of Korabl-Sputnik 4 and 5