German Titov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kosmonauttia. German Titov on myös jääkiekkoilija.
German Stepanovitš Titov
Henkilötiedot
Syntynyt11. syyskuuta 1935
Kuollut20. syyskuuta 2000 (65 vuotta)
Kansalaisuus  Venäjä
Ammatti taistelulentäjä
Ura
Tyyppi Avaruuslennolle osallistuja
Valittu avaruuslentäjäksi 1960
Eläköityminen 1992
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Lennot
Vostok 2 Vostok 2
German Titov (oik.) Yhdysvaltain presidentti Kennedyn ja John Glennin kanssa.
German Titov venäläisessä postimerkissä.

German Stepanovitš Titov (ven. Герман Степанович Титов, 11. syyskuuta 193520. syyskuuta 2000) oli neuvostoliittolainen kosmonautti ja neljäs ihminen avaruudessa ja toinen ihminen, joka kiersi Maan.

Titov oli kotoisin Verhneje Žilinosta, Altailta ja kävi Stalingradin sotilasilmailukoulua. Valmistuttuaan taistelulentäjäksi hänet valittiin kosmonauttikoulutukseen vuonna 1960 ja Vostok 2 -lennolle seuraavan vuoden elokuussa. Hänen radiokutsunsa oli Orjol (ven. Орёл, kotka). Titov kiersi maapallon 17 kertaa ennen paluutaan. Titovin kärsiminen pahoinvoinnista lennolla viivästytti avaruusohjelmaa vuodella tiedemiesten tutkiessa oliko ihmisten mahdollista selvitä avaruudessa pidempiä aikoja.[1] Titov jäi eläkkeelle avaruusohjelmasta 1992. Vuonna 1995 hänet valittiin duumaan Venäjän federaation kommunistisen puolueen edustajana. Hän kuoli sydänkohtaukseen saunassaan 65-vuotiaana ja haudattiin Novodevitšin hautausmaalle.

Titov palkittiin kahdella Leninin kunniamerkillä, ja hän oli myös Bulgarian, Vietnamin ja Mongolian sankari. Hänen kunniakseen nimettiin kraatteri Kuun takapuolella.

  1. Huovinen, Pentti ja Siikala, Kalervo (toim.): Maailmanpolitiikan kasvot, s. 194. Helsinki: Weilin & Göös, 1963.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]