German Titov

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kosmonauttia. German Titov on myös jääkiekkoilija.
German Titov (oik.) Yhdysvaltain presidentti Kennedyn ja John Glennin kanssa.

German Stepanovitš Titov (ven. Герман Степанович Титов, 11. syyskuuta 193520. syyskuuta 2000) oli neuvostoliittolainen kosmonautti ja neljäs ihminen avaruudessa ja toinen ihminen, joka kiersi Maan.

Titov oli kotoisin Verhneje Žilinosta, Altailta ja kävi Stalingradin sotilasilmailukoulua. Valmistuttuaan taistelulentäjäksi hänet valittiin kosmonauttikoulutukseen vuonna 1960 ja Vostok 2 -lennolle seuraavan vuoden elokuussa. Hänen radiokutsunsa oli Orjol (ven. Орёл, kotka). Titov kiersi maapallon 17 kertaa ennen paluutaan. Titovin kärsiminen pahoinvoinnista lennolla viivästytti avaruusohjelmaa vuodella tiedemiesten tutkiessa oliko ihmisten mahdollista selvitä avaruudessa pidempiä aikoja.[1] Titov jäi eläkkeelle avaruusohjelmasta 1992. Vuonna 1995 hänet valittiin duumaan Venäjän federaation kommunistisen puolueen edustajana. Hän kuoli sydänkohtaukseen saunassaan 65-vuotiaana ja haudattiin Novodevitšin hautausmaalle.

Titov palkittiin kahdella Leninin kunniamerkillä, ja hän oli myös Bulgarian, Vietnamin ja Mongolian sankari. Hänen kunniakseen nimettiin kraatteri Kuun takapuolella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Huovinen, Pentti ja Siikala, Kalervo (toim.): Maailmanpolitiikan kasvot, s. 194. Helsinki: Weilin & Göös, 1963.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta German Titov.