Volkswagen Transporter (T4)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Volkswagen Transporter T4
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Filippiinit
 Indonesia
 Malesia
 Puola
 Saksa
 Taiwan
Valmistaja Volkswagen Nutzfahrzeuge
Konserni Volkswagen Group
Valmistusvuodet 1990–2003
Muut nimet Volkswagen Caravelle
Volkswagen Eurovan
Volkswagen Multivan
Korimalli pakettiauto
pikkubussi
lava-auto
Edeltäjä Volkswagen Transporter (T3)
Seuraaja Volkswagen Transporter (T5)
Tekniset tiedot
Moottori R4
R5
VR6
Iskutilavuus 1,8–2,8 l
Polttoaine bensiini
diesel
Vetotapa etuveto
neliveto
Vaihteisto 5-vaihteinen manuaali
4-vaihteinen automaatti

Volkswagen Transporter T4 on Volkswagen Transporterin neljännen sukupolven malli, jota valmistettiin vuosina 1990–2003. Pakettiautoversion lisäksi siitä myytiin Caravelle- ja Multivan-henkilönkuljetusmalleja.

Eurovan oli T4:stä Yhdysvaltain ja Kanadan markkinoilla käytetty nimi. Se oli myynnissä vuosina 1993–2004. Autoa sai ainoastaan henkilönkuljetusmallina, lukuun ottamatta matkailuautoiksi varusteltuja malleja. Eurovan poistui markkinoilta, kun Transporterin viides sukupolvi esiteltiin. Siitä lähtien mallia ei ole viety Pohjois-Amerikkaan. Eurovan-nimeä on käytetty ajoittain myös Euroopassa, jolloin kyseessä on ollut autoon saatava varustepaketti.

Volkswagen Transporter T4 (1990–2003)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljännen sukupolven Transporter suunniteltiin aivan uudelta pohjalta, ja se poikkesi rakenteeltaan huomattavasti edeltäjistään. Siinä oli eteen poikittain sijoitettu moottori ja etu- tai neliveto.[1] Moottorin sijoittaminen eteen muodosti kolariturvallisuutta lisäävän muodonmuutosvyöhykkeen auton keulaan. Lisäksi muutoksen myötä tavaraa pystyi kuormaamaan helpommin takaluukun kautta, koska luukun kokoa rajoittava moottori ei ollut taka-akselin takana. Ensimmäistä kertaa mallin historiassa saatavana oli kaksi eripituista akseliväliä.

Facelift-mallin Volkswagen T4 Multivan.

Vuonna 1996 kaikki henkilönkuljetusmallit kokivat malliuudistuksen, joka tunnetaan saksankielisellä nimellä Große Produktaufwertung (GP). Kasvojenkohotuksessa keulan ilmettä uudistettiin uusilla ajovaloilla, etusäleiköllä ja puskurilla. Uusi keula oli myös aiempaa pidempi, mikä mahdollisti 2,8-litraisen VR6-moottorin asentamisen konepellin alle. Tavarankuljetusmalleissa vanha keula säilyi tuotannon päättymiseen saakka. Vuoden 1998 lopussa ohjauspyörä ja mittaristo vaihdettiin uusiin. Uusi mittaristo sinisellä taustavalaistuksella oli samankaltainen kuin uusissa Volkswagen-henkilöautomalleissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Uskoisitko? Legendaarinen Volkswagen Transporter täyttää jo 70 vuotta! Auto Bild Suomi. 26.3.2020. Viitattu 19.7.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]