Vojislav Šešelj

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vojislav Šešelj [ˈvɔjislav ˈʃɛʃɛʎ] (serb. Војислав Шешељ) (s. 11. lokakuuta 1954) oli äärikansallismielisen Serbian radikaalipuolueen johtaja 1990-luvulla.

Šešelj opiskeli lakia Sarajevon yliopistossa, väitteli tohtoriksi ja opetti politiikan tutkimusta siellä vuoteen 1984 saakka. Hän väitti että Bosnia ja Montenegro olivat keksittyjä maita, joilla ei ole olemassaolon oikeutusta.[1], jolloin kommunistit tuomitsivat hänen kahdeksaksi vuodeksi vankilaan "vastavallankumouksellisuudesta". Hänet vapautettiin vuonna 1986. Šešelj matkusti vuonna 1989 Yhdysvaltoihin, jossa toisen maailmansodan aikainen četnikkijohtaja Momčilo Đujić kutsui häntä četnikkien johtajaksi.

Šešelj perusti yhdessä Vuk Draškovićin Mirko Jovićin kanssa antikommunistisen Serbian kansallisen uudistumisen puolueen 1989. Šešelj irrotti myöhemmin kannattajajoukkonsa Serbian radikaalipuolueeksi.

Puolueella oli puolisotilaallinen yksikkö "Valkoiset kotkat", joka syyllistyivät lukuisiin sotarikoksiin Jugoslavian hajoamissodissa. Šešeljin politiikka oli todellista äärinationalismia ja siten Miloševićin politiikkaa jyrkempää. Kroatian ja Bosnian sotien alussa Šešelj ja Slobodan Milošević olivat samoilla linjoilla, mutta syyskuussa 1993 Šešeljin puolue asettui vastustamaan Miloševićia, minkä takia Šešelj istui vankilassa 1994–1995. Milošević määritteli Šešeljin "väkivallan ja primitiivisyyden personifikaatioksi."

Šešeljin ystäväpiiriin kuuluivat mm. ranskalainen äärioikeistolaispoliitikko Jean-Marie Le Pen, Vladimir Žirinovski ja Saddam Hussein, joka piti Šešeljistä. Vuonna 2003 Jugoslavian sotarikoksia Haagissa tutkiva kansainvälinen tribunaali ICTY asetti sille antautuneelle Šešeljille lukuisia syytteitä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]