Villihevonen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”mustangi” ohjaa tänne. Sanan muista merkityksistä kerrotaan sivulla Mustang.
Villihevonen
Przewalskinhevosia
Przewalskinhevosia
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Kavioeläimet Perissodactyla
Heimo: Hevoseläimet Equidae
Suku: Equus
Laji: ferus
Kaksiosainen nimi

Equus ferus
Pieter Boddaert, 1785

Equus ferus distribution (colored).png
Alalajit
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Villihevonen Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Villihevonen Commonsissa

Villihevoset (Equus ferus) ovat villinä luonnossa eläviä hevosia, mutta nykyään niistä selvä enemmistö polveutuu villiintyneistä kesyhevosista. Nykyisin enää ainoastaan Mongolian aroilla elävä przewalskinhevonen eli mongolianvillihevonen on kesyhevosista polveutumaton villihevospopulaatio; tämän lajin tosin epäillään kuolleen vapaudessa sukupuuttoon, jolloin niitä olisi jäljellä enää eläintarhoissa.

Villiintyneet hevoset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Runsaasti kesyhevosista polveutuvia villiintyneitä hevosia elää laumoina luonnossa esimerkiksi Australiassa (brumby) ja Pohjois-Amerikassa (mustangi). Ne kuuluvat kesyhevosen tavoin lajiin Equus caballus. Monet pitävät villihevosia romanttisen kiehtovina eläiminä ja tahtoisivat suojella niiden vapautta luonnossa.

Australiassa villihevoset ovat kuitenkin kaniinien tavoin haitallinen vieraslaji. Alkuperäiseläimistön tai kasvuston suojelemiseksi tai liian suureksi kasvaneen kannan säätelemiseksi onkin päädytty pyydystämään ja kesyttämään tai suorastaan hävittämään villiintyneitä hevosia. Joskus tosin suojelun kohteena väitetään olevan lähinnä alueella laiduntavan karjan ravinto. Esimerkiksi mustangeista voi kesytettyinä tulla erinomaisia ratsuja.

Yhdysvalloissa on 37 000 mustangia, joista puolet Nevadan osavaltiossa. Nevadan mustangikanta on kasvanut niin suureksi, ettei luonto kestä sitä, ja niitä hävitetään. Muualla Yhdysvalloissa mustangeja on Arizonan, Kalifornian, Oregonin, Utahin ja Wyomingin osavaltioissa.[2] Mustangit olivat alun perin minkä rotuisia vain, mutta risteytyksien myötä niistä syntyi kuin oma rotu. Pohjois-Amerikan alkuperäiset hevoslajit kuolivat sukupuuttoon noin 10 000 vuotta sitten ja nykyiset mustangit ovat eurooppalaista alkuperää.[3]

Mustangeja Utahissa Yhdysvalloissa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Equus ferus IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. Yhdysvallat kerää talteen villihevosia, luettu 29.12.2009
  3. Singer, Ben: A brief history of the horse in America (Arkistolinkki) Canadian Geographic Magazine. 2005. Canadian Geographic Enterprises. Viitattu 21.11.2016.


Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.