Brumby

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Brumby-hevosia

Brumby on australialainen villihevosrotu.

Rodun alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset hevoset laivattiin Australiaan vuonna 1788. Pian sen jälkeen karkulaiset ja vapaaksi päästetyt yksilöt muodostivat omia laumojaan. Sotamies James Brumby, joka oli myös kengittäjä, asettui Uuteen Etelä-Walesiin vuonna 1791. Vuonna 1804 hän kuitenkin muutti sieltä tarinoiden mukaan Tasmaniaan, mutta jätti hevosena oman onnensa nojaan. Kun ihmiset kyselivät vapaina kulkevien hevosten omistajan perään, paikalliset vastasivat: " Ne ovat Brumbyn." Nykyään Brumbylla tarkoitetaan mitä tahansa australialaista villihevosta. Joitakin brumbyja risteytettiin englantilaisten ja arabialaisten täysiveriorien kanssa, jotta Australian armeijan kevyesti aseistettu rykmentti saisi sotaratsuja ensimmäiseen maailmansotaan.

Nykyään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin Australiassa elää enemmän villihevosia kuin missään muualla. Brumbyjä arvioidaan olevan noin 200 000 - 600 000 kappaletta riippuen vuodesta. Brumbyjä pidetään tuhoeläiminä niiden talloessa aluskasvillisuutta ja alistaessaan maaperää eroosiolle. Toisaalta brumbyt kaivavat maanalaisia lähteitä esille, jolloin niistä on myös hyötynsä. Brumbyjen kantaa pidetään tasaisena kastroinnin, steriloinnin ja ampumisen avulla. Brumbyjä myös pyydystetään ja kasvatetaan ratsuiksi. Kesytetyt brumbyt ovat sitkeitä ja taitavia karja- ja vaellushevosia. Varsinkin vaellushevosina niillä on käyttöä, koska ne sietävät hyvin kuumuutta.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brumbyjen rakenne ei ole yhtenäinen, koska niiden alkuperä on sekalainen ja eri yksilöt ilmentävät yhtä lailla työhevosen kuin englantilaisen täysiverisen ja muiden kevytrakenteisten hevosten piirteitä. Niillä on poikkeuksellisen kestävät kaviot. Säkäkorkeus on 142-152 cm.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

http://www.hevosmaailma.net/brumby.shtml

Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.