Vilajoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vilajoki
Великая
Vilajokea Lappeenrannan-Vaalimaantien (kantatie 387) varressa marraskuussa 2012.
Vilajokea Lappeenrannan-Vaalimaantien (kantatie 387) varressa marraskuussa 2012.
Laskupaikka Suomenlahti
Maat Suomi, Venäjä
Valuma-alue 344 km²
Vilajokeen vuotanut öljy pääsi valtakunnanuutisiin maaliskuussa 2014. Kuvassa öljyntorjuntajärjestelmiä Ylämaan kirkonkylällä.

Vilajoki (ven. Великая, Velikaja) on Suomenlahteen laskeva joki Suomessa ja Venäjällä. Vilajoen vesistöalue ulottuu Suomessa Etelä-Karjalassa Lappeenrannan ja Luumäen kuntien alueelle ja Venäjällä Viipurin piirin Tienhaaran kunnan alueelle. Venäjän puoleinen osuus on entisen Säkkijärven kunnan alueella. Joen valuma-alueesta on Suomen puolella 252 km² ja Venäjän puolella 92 km².[1]

Vilajoen vesistö saa alkunsa Salpausselän eteläpuolisilta suoalueilta Lappeenrannan länsiosissa. Varsinainen joki alkaa Korppinen-järvestä Kieronjoki-nimisenä ja siihen yhtyy Pentinjoki. Vilajoeksi muuttuneena se virtaa Ylämaan kirkonkylän kautta, jonka kohdalla jokeen yhtyy lännestä jokihaara Harattalanjoki-Pyörteenjoki-Marjukkainjoki. Tämä jokihaara saa alkunsa Urpalanjoen vesistöön kuuluvasta Urpalonjärvestä, jolla on myös kaakkoinen lasku-uoma Vilajoen vesistöön.[2] Jokihaaran varren järviä ovat Harattalanjärvi ja Korppisenjärvi.

Ylämaan kirkonkylän jälkeen joki virtaa Lahnajärveen ja siitä edelleen Pukalusjärveen. Pukalusjärvi ulottuu rajan taakse Venäjän puolelle. Vilajoki laskee Venäjän puolella Viipurinlahden Vilalahteen entisen Säkkijärven kunnan Vilajoen (ven. Балтиец, Baltijets) kylän luona. Vilajoki-nimeä esiintyy myös pohjoisemmassa Tanin seudulla Lappeenrannan puolella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen rajavesistöt (PDF) Suomalais-venäläinen rajavesikomissio. Viitattu 22.3.2009.
  2. http://kansalaisen.karttapaikka.fi