Viittakiven opisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viittakiven opisto oli Hauholla toiminut Setlementtiliiton omistama kansainvälinen kansanopisto. Toiminta päättyi vuonna 2007. Vuonna 2015 opiston tiloissa aloitti Setlementtiliiton Viittakivi Oy, joka harjoittaa pakolaisten vastaanottokeskustoimintaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opiston perusti vuonna 1951 Suomen Setlementtiliitto. Ensimmäinen rehtori oli Elvi Saari. Opistolla oli läheiset yhteydet kveekariliikkeeseen.[1] Viittakiven keskeistä toimintaa olivat kansainvälisen toiminnan opinnot ja viimeisinä vuosina aikuisten maahanmuuttajien opinnot. Kesäaikaan siellä järjestettiin erilaisia kursseja ja kansainvälisiä seminaareja.[2]

Kurssien kysynnän hiipuessa opisto joutui talousvaikeuksiin. Hauholla sijainnut opistokiinteistö myytiin Fazerin liikemiessuvun edustajalle Karl Fazerille, joka oli aiemmin hankkinut omistukseensa samaan kantatilaan kuuluneen Hahkialan kartanon.[3] Entisestä opistosta kehkeytyi kokous- ja juhlapalveluja tuottava yritys, Hahkialan Uiskola[4].

Viittakivi Oy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen Viittakivi Oy tekee turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskustoimintaa ja kehittää erilaisia kotoutumisen malleja. Viittakivi on yhteiskunnallinen yritys, jonka ensisijainen tavoite ei ole tuottaa voittoa omistajille. Viittakiven omistaa Suomen Setlementtiliitto.

Viittakivi Oy avasi syksyllä 2015 hätämajoituksen Suomeen saapuneille turvapaikanhakijoille Parikkalaan, Savonlinnaan, Heinolaan ja Lahteen. Viittakivi tekee yhteistyötä mm. Itä-Suomen yliopiston opettajakoulutuksen kanssa. Muita merkittäviä yhteistyötahoja ovat vastaanottokeskuspaikkakuntien kansalaisjärjestöt, seurakunnat sekä kaupungit.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Elvi Saari: Kveekareiden jäljillä Suomessa 1945–1975: Kveekarit, työleirit, Viittakivi (1976)
  2. WSOY Iso tietosanakirja 10, s. 255, WSOY 1997 ISBN 951-0-20163-4
  3. Viittakiven opisto menetti opetuslupansa. Yle uutiset 18.3.2011
  4. Hahkialan Uiskolan kotisivut (Arkistoitu – Internet Archive)
Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.