Viirutyranni

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viirutyranni
Empidonomus varius-2.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Tyrannit Tyrannidae
Suku: Empidonomus
Laji: varius
Kaksiosainen nimi

Empidonomus varius
(Vieillot, 1818)

Alalajit[2]
  • E. v. rufinus
  • E. v. varius
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Viirutyranni Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Viirutyranni Commonsissa

Viirutyranni (Empidonomus varius) on Etelä-Amerikassa tavattava tyranneihin kuuluva varpuslintu. Toisinaan liusketyranni (Empidonomus aurantioatrocristatus) luetaan kuuluvaksi sukuun Griseotyrannus, jolloin viirutyranni on sukunsa ainoa laji.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kooltaan viirutyranni on 18–19 cm. Selästä laji on harmahtavan ruskea, ja selässä on myös viiruja. Pää on ruskea lukuun ottamatta valkoisia silmäkulma- ja viiksijuovia. Linnun yläperä on väriltään ruosteen ruskea. Vatsa on valkoinen, ja siinä on tummia pystyraitoja. Viirutyrannin alalajeista E. v. rufinus on hieman nimialalajia pienempi, ja viiruja on pienemmällä alueella. Ulkonäöltään viirutyranni muistuttaa viiruväijyä (Myiodynastes maculatus) ja marjatyrannia (Legatus leucophaius), mutta eroaa niistä kokonsa ja selkänsä värityksen perusteella.[3][4][5][6]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viirutyrannia tavataan Etelä-Amerikasta Andien itäpuolelta Venezuelasta etelään Argentiinan pohjoisosiin saakka. Nimialalaji on pitkän matkan muuttaja ja muuttaa talveksi Bolivian ja Brasilian eteläosista Etelä-Amerikan pohjoisosiin ja Trinidad ja Tobagoon. Muuttomatkoillaan se joskus harhautuu, ja lintu on tavattu Mainesta, Torontosta ja Tennesseestä. Linnun elinympäristöä ovat metsien latvuskerrokset ja pensaikkoiset metsien reunamaat, aukiot ja savannit. Viirutyrannin elinympäristöt sijaitsevat yleensä alle 1 200 metrin korkeudella merenpinnasta.[3][6]

Viirutyrannit syövät hyönteisiä ja marjoja. Ravintonsa se pyydystää ilmasta tai puiden lehvästöstä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Empidonomus varius IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 2.3.2014. (englanniksi)
  2. Empidonomus varius ITIS. Viitattu 25.12.2010.
  3. a b c Robert S. Ridgely, Guy Tudor, William L. Brown: The Birds of South America: The suboscine passerines, s. 667. University of Texas Press, 1994. ISBN 978-0-292-77063-8. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 25.12.2010). (englanniksi)
  4. Arthur Grosset: Variegated Flycatcher arthurgrosset.com. Viitattu 25.12.2010. (englanniksi)
  5. Roger Tory Peterson, Virginia Marie Peterson: Birds of eastern and Central North America, s. 228. Houghton Mifflin Harcourt, 2002. ISBN 978-0395740460. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 25.12.2010). (englanniksi)
  6. a b Steven G. Mlodilow & David S. Irons: First Record of the Varigated Flycatcher for Western North America. Western Birds, 2009, 40. vsk, s. 47–50. Artikkelin verkkoversio Viitattu 25.12.2010. (englanniksi)
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.