Viettelysten tie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viettelysten tie
Elokuvan juliste.
Elokuvan juliste.
Ohjaaja Kaarlo Nuorvala
Käsikirjoittaja Kaarlo Nuorvala
Tuottaja Kaarlo Nuorvala
Säveltäjä Olli Häme
Kuvaaja Eino Heino
Niilo Heino
Leikkaaja Armas Laurinen
Pääosat Ville-Veikko Salminen
Arto Mäkelä
Aino-Maija Tikkanen
Yvonne Axö
Åke Lindman
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Kaarlo Nuorvala
Ensi-ilta 18. marraskuuta 1955
Kesto 76 min
Alkuperäiskieli Suomi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Viettelysten tie on suomalainen elokuva vuodelta 1955. Sen ohjasi, käsikirjoitti ja tuotti Kaarlo Nuorvala.[1] Elokuva aiottiin tehdä yhteistyössä Suomi-Filmin ja ruotsalaisen Wive-Filmin kanssa mutta ne vetäytyivät hankkeesta kesken kuvausten. Ensi-ilta oli 18. marraskuuta 1955 Helsingissä Edisonissa ja Tuulensuussa. Kaarlo Nuorvala oli kirjoittanut aiemmin Suomi-Filmille käsikirjoituksen elokuvaan Suomalaistyttöjä Tukholmassa ja sen menestyksen innoittamana hän suunnitteli toteuttavansa samaa teemaa pojat päähenkilöinä.

Elokuvan ulkokohtaukset kuvattiin Tukholmassa aidoilla paikoilla, sisäkuvat otettiin Helsingissä Munkkisaaren studiolla. Kiinnostavuuden lisäämiseksi juoneen oli lisätty paljastavia alastonkohtauksia mutta ne Elokuvatarkastamo leikkasi pois "esteettisistä syistä". Elokuva tarjoaa jälleen stereotyyppistä kuvaa ruotsalaisista, he eivät esiinny viranomaisia lukuun ottamatta elokuvassa muina kuin homoseksuaaleina ja namusetinä. Tässä käytettiin hyväksi jälleen suomalaisten ennakkoluuloja siitä että homous ei ollut Ruotsissa rikos vuoden 1944 jälkeen. Juoneen sisältyy myös ripaus tirkistelynhalua joka puettiin moraalisen opetuksen muotoon suurkaupungin vaaroista.

Kriitikoiden arvio elokuvasta oli tyly. Sitä arvosteltiin juuri halusta tirkistellä ulkopuolisena sosiaalisia ongelmia. Syitä ei pohdita vaan seurataan vain tapahtumia. Juonta moitittiin tasapaksuudesta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Suomalaispoika Antti joutuu pidätetyksi Tunnelbanan asemalla Tukholmassa. Sosiaalihuoltajalle hän kertoo takautumana tarinansa. Hän on tullut Tukholmaan Ville-Veikko Salmisen esittämän Villen kanssa etsimään työtä ja seikkailua. He remuavat ja tekevät pikkurötöksiä kaupungissa. Kerran he pelastavat kaksi tyttöä ahdistelijan kynsistä. Aino-Maija Tikkasen esittämä Anita ja Yvonne Axön esittämä Monica alkavat seurustella poikien kanssa. He järjestävät tytöille asunnon tuttavansa Martin (Åke Lindman) avulla. Kerran tullessaan käymään tyttöjen luona pojat saavat selville Martin järjestäneen tytöt seuralaisiksi vanhalle herralle. Antti epäilee Marttia hämäräpuuhista ja arvelee tämän huumanneet tytöt ja parittavan heitä. Tässä kohtaa palataan nykyhetkeen ja sosiaalihuoltaja tekee poliisille ilmoituksen. Antti tapaa myöhemmin Villen ja Martin. Martti ehdottaa pojille työtä taiteilijan mallina. Taiteilija on tekemässä muistomerkkiä suomalaisista ja osoittaa poikien läsnä ollessa avoimesti homoseksuaalisuutensa. Antti ahdistuu lähentelyistä ja pakenee. Martti tyrmää taiteilijan ottaen häneltä pojille lupaamansa rahapalkkion itselleen. Antti löytää Monican ja varoittaa häntä huumeiden vaaroista. Antti saa tietä että poliisi etsii häntä, taiteilijan asunnolta on löydetty Antilta pudonnut nyrkkeilymitali. Martti ja Ville aikovat paeta Hampuriin. He joutuvat kaupungilla poliisin takaa-ajamiksi mutta Antti tavoittaa heidät ensin ja saa Villen mukaansa. Poliisit saavat huumerikoksista epäillyn Marin kiinni. Pojat sen sijaan ovat lähdössä laivalla ja hyvästelevät tytöt satamassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Viettelysten tie Elonet. Viitattu 20.7.2022.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.