Vesihyasintit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vesihyasintit
Vesihyasintin (Eichhornia crassipes) kukintoja.
Vesihyasintin (Eichhornia crassipes) kukintoja.
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Streptophyta
Kaari: Versokasvit Embryophyta
Alakaari: Putkilokasvit Tracheophyta
Luokka: Siemenkasvit Spermatophyta
Alaluokka: Koppisiemeniset Angiospermae
Osaluokka: Yksisirkkaiset Monocotyledoneae
Ylälahko: Commelinidae
Lahko: Commelinales
Heimo: Vesihyasinttikasvit Pontederiaceae
Suku: Vesihyasintit Eichhornia
Kunth
Katso myös

  Vesihyasintit Wikispeciesissä
  Vesihyasintit Commonsissa

Vesihyasintit (Eichhornia) on Commelinales-lahkoon ja vesihyasinttikasvien heimoon kuuluva koppisiemenissuku.[1] Vesihyasinttien tieteellinen sukunimi Eichhornia on annettu preussilaisen kulttuuriministerin Johann Albrecht Friedrich von Eichhornin (1779–1856) kunniaksi. Saksan sana das Eichhorn puolestaan on vanhahtava muoto sanasta Eichhörnchen, joka tarkoittaa oravaa.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesihyasinttilajit ovat tavallisesti monivuotisia, joskus myös yksivuotisia ruohokasveja. Ne ovat kelluvia vesikasveja, joita pitävät pinnalla turvonneet, ilman täyttämät lehtivarret. Vesihyasinttien lehdet muodostuvat aina verson tyvelle. Lehtiä on tavallisesti vain vedenpinnan yläpuolella, mutta sukuun kuuluu myös uposkasveja, joiden vedenalaiset lehdet ovat vuorottaisia.

Tähkämäisissä kukinnoissa on kaksi ylälehteä ja jopa 30 yleensä sinistä, kaksineuvoista, kolmiteräistä vastakohtaista kukkaa. Kukat ovat erilaisvartaloisia, mikä on epätavallinen ominaisuus yksisirkkaisilla kasveilla. Kolme emiä ovat kasvaneet yhteen kehänpäällisestä sikiäimestä. Hyönteispölytteisestä kukasta muodostuva hedelmä on kota, jossa on 10–200 siementä.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesihyasinttien valtaama satama Kisumussa.

Vesihyasintit ovat kotoisin trooppisesta Etelä-Amerikasta (Neotropis). Joitain lajeja on viety myös koristekasveiksi muille trooppisille alueille; monin paikoin vesihyasintit ovat villiintyneet ja syrjäyttäneet muut lajit sekä vallanneet vesistöjä. Näihin kuuluu myös vesihyasintti, joka on maailmanlaajuisesti yksi voimakkaimmin leviävistä vieraslajeista. Monet vesihyasinttien valtaamat vesialueet ovat kasvaneet umpeen ja vaihtaneet biotooppiaan; joskus myös merenkulku on vaikeutunut.

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesihyasinttien sukuun kuuluu seitsemän lajia:

  • Ankkurivesihyasintti (Eichhornia azurea) (Sw.) Kunth, synonyymi tai kauppanimi Pontederia azurea: Kotoisin trooppisesta Amerikasta, kukat taivaansiniset.
  • Vesihyasintti eli kellusvesihyasintti (Eichhornia crassipes (Mart.) Solms, synonyymeja: Eichhornia speciosa Knuth, Pontederia crassipes Mart. (soikkojen suvussa), Piaropus crassipes (Mart.) Raf.): Alun perin kotoisin trooppisesta Etelä-Amerikasta, mutta levinnyt vieraslajina kaikkialle trooppisille seuduille.
  • Eichhornia diversifolia (Vahl) Urban, synonyymi Eichhornia natans (P.Beauv.) Solms: Kotoisin trooppisesta Keski- ja Etelä-Amerikasta.
  • Eichhornia heterosperma Alexander: Kotoisin trooppisesta Amerikasta.
  • Eichhornia meyeri A.G.Schulz: Levinneisyysalue ulottuu Bolivian itäosista Brasiliaan.
  • Eichhornia paniculata (Sprengel) Solms-Laubach, synonyymeja Piaropus paniculatus (Sprengel) Small, Eichhornia martiana Seub.: Levinneisyysalue ulottuu Floridasta ja Meksikon eteläosista trooppiseen Amerikkaan.
  • Eichhornia paradoxa (Mart. ex Schult. & Schult.f.) Solms: Kotoisin Costa Ricasta, Guatemalasta, Venezuelasta ja Brasiliasta.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesihyasinteille on viime aikoina yritetty etsiä hyödyllisiä käyttötarkoituksia lähinnä niiden voimakkaan lisääntymiskyvyn vuoksi. Nykyisin (2012) vesihyasintteja käytetään punontatöihin ja paperinvalmistukseen. Ne soveltuisivat myös biokaasulaitosten polttoaineeksi ja raskasmetallien saastuttaman veden puhdistamiseen. Eräitä lajeja voidaan käyttää myös akvaariokasveina.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vesihyasintit – Eichhornia Suomen Lajitietokeskus. Viitattu 20.3.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Wasserhyazinthen