Verkkokurssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Opetusvälineitä

Verkkokurssi on opintokokonaisuus, jonka voi suorittaa kokonaan verkon välityksellä. Verkkokurssit täydentävät usein toisen asteen ja korkea-asteen oppilaitosten kurssitarjontaa, mutta verkkokursseja voivat tarjota myös yritykset, yhdistykset tai yhteisöt. Opetus verkkokurssilla on etäopetusta ja opiskelu etäopiskelua; fyysistä läsnäoloa luokkahuoneessa ei edellytetä tai edes mahdollisteta. Joitain kursseja tarjotaan esimerkiksi tavanomaisen lähiopetusmuodon lisäksi vaihtoehtoisesti verkkokurssina, jolloin opiskelijat voivat valita itselleen sopivimman suoritustavan.

Verkkokurssialustat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verkkokurssi voidaan toteuttaa monella tavalla. Se voi olla esimerkiksi verkkosivuna, jossa kuvaillaan kurssin sisältö, aikataulu, esivaatimukset, opettaja sekä arvostelukriteerit.kenen mukaan? Sivulla on myös kurssin aineisto, joko kirjaluettelona tai verkkolinkkeinä, sekä mahdolliset harjoitteet ja tehtävät. Verkkokurssin läpipääsy voi edellyttää tentin läpäisyä, mutta suoritus voidaan hyväksyä myös oppimispäiväkirjan, ryhmätyön tai muun suorituksen perusteella.

On olemassa myös erilaisia verkkokurssialustoja, joille kurssisisällöt, tehtävät ja erilaiset tentit rakennetaan. Verkkokurssialustat mahdollistavat todella monipuolisesti erilaisia tehtävä- ja sisältömuotoja kurssille. Opetukseen voidaan käyttää kirjallisuutta, videoita tai diaesityksiä. Verkkokurssin tehtävät voivat taas olla esimerkiksi monivalintoja, kirjallisia tai videotehtäviä. Kurssin suorittajilta voidaan myös halutessaan edellyttää jonkinlaisen tentin läpäisempistä ennen seuraavalle tasolle siirtymistä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tissari, Varpu: ”Teoreettisia ja metodologisia lähtökohtia virtuaaliyliopiston verkkokurssin opettajien ja suunnittelijoiden käsityksien tutkimiseksi”, Tuovi 2: Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa 2004 -konferenssin yhteydessä pidetyn tutkijatapaamisen artikkelit, s. 92-98. Tampere: Tampereen yliopiston hypermedialaboratorio, 2005. ISBN 951-44-6038-3. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 21.7.2014). [vanhentunut linkki]
Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.