Etäopiskelu

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Etäopetus)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Etäopiskelu on opiskelua, jossa opettaja ja oppilas tai oppilaat (tai osa oppilaista) eivät ole samassa fyysisessä tilassa. Etäopiskelu voi tapahtua erilaisten tieto- ja viestintäteknologioiden välityksellä esimerkiksi tietoverkon, sähköpostin, videoneuvottelun, jaetun sähköisen liitutaulun tai kirjekurssin muodossa. Opiskelun tukena voidaan käyttää opetusohjelmia tai nauhojaselvennä. Etäopetuksen yksi tavoite on alueellisen koulutustasa-arvon kehittäminen.lähde?

Etäopiskelu korkeakouluasteella Suomessa ja ulkomailla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etäopiskelu ei ole vielä Suomessa laajalti yleistynyt, vaikka tietotekniikkainfrastruktuuri on antanut siihen mahdollisuuden jo vuosia. Esimerkiksi Britanniassa, Yhdysvalloissa, Etelä-Afrikassa ja useissa muissa maissa etäopiskeluna on voinut suorittaa jo kymmenien vuosien ajan kokonaisia korkeakoulututkintoja, mutta Suomessa tämä ei ole ollut mahdollista. Ensimmäiset yliopistot aloittivat etäopintojen tarjoamisen kirjeenvaihtokursseina jo 1800-luvulla. Esimerkiksi Lontoon yliopisto aloitti etäopintojen tarjoamisen 1858 ja University of South Africa 1946.[1][2] Tällä hetkellä eritasoisia alempaan tai ylempään korkeakoulututkintoon johtavia opiskeluohjelmia on todella paljon.

Suomessa on ollut vuodesta 1991 lähtien mahdollista etäopiskella joko suorittamalla yksittäisiä kursseja tai opintokokonaisuuksia. Kokonaisten ammatillisten tutkintojen tarjoaminen on aloitettu vasta hiljattain. Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu aloitti vuonna 2003 täysin virtuaaliset tradenomiopinnot, joissa erikoistutaan verkkosisällön tuotantoon ja tietoturvaan[3] ja myös Hämeen ammattikorkeakoulussa alkaa vuonna 2007 virtuaalisesti toteutettava tietojenkäsittelyn tradenomikoulutusohjelma.[4]

Etäopiskelu koronaviruspandemian aikana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etäopiskelun arvostus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diploma millselvennä -tyyppiset huijaukset ovat osaltaan laskeneet etäopiskelun arvostusta[5] ja pelkästään tietoverkkojen välityksellä suoritettujen opintojen laatua usein epäillään ja niitä ei pidetä samantasoisena kuin korkeakouluissa itse paikalla järjestettävä opetus. Ongelmaan on yritetty etsiä ratkaisua ja väärien tutkintotodistusten myynti tai niiden käyttö esimerkiksi työtä hakiessa on kriminalisoitu useissa Yhdysvaltojen osavaltioissa ja monissa maissa. Lisäksi oppilaitokset ja opetusviranomaiset ovat tehneet paljon työtä etäopiskelun statuksen nostamiseksi esimerkiksi akkreditointien avulla. Akkreditoinneilla on pyritty erottelemaan ns. oikeat yliopistot oppilaitoksista, jotka järjestävät etäkoulutusta, jonka laatu ei täytä asetettuja kriteereitä.

Kirjekurssi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjekurssi on opiskelua kirjeiden välityksellä. Kirjekurssit ovat olleet ennen etä- tai monimuoto-opetuksen yleistymistä suosittu tapa opiskella kotona silloin kun opiskelijalle sopii. Ne ovat pääasiallisesti yleissivistystä kohottavia kursseja ja tarkoitettu kenelle tahansa. Kirjekurssin voi suorittaa omaan tahtiin. Kirjekurssina voi saavuttaa muun muassa oppaan valmiudet.

Kirjekurssissa oppimismateriaali lähetetään opiskelijalle postitse kotiin. Opiskelija tutustuu materiaaliin. Sen jälkeen hän suorittaa kurssin mukana tulleen kokeen ja palauttaa sen järjestäjälle. Järjestäjä arvioi koesuorituksen. Sen jälkeen järjestäjä lähettää opiskelijalle todistuksen käydystä kurssista.

Suomessa tunnetuin kirjekursseja järjestänyt instituutio oli Kansanvalistusseuran kirjeopisto.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. University of London 2005: About Us, viitattu 22.1.2007.
  2. University of South Africa 2005: Our History, viitattu 1.2.2007.
  3. Kemi-Tornion Ammattikorkeakoulu, eOppimiskeskus: Verkkotutkinto
  4. Hämeen ammattikorkeakoulu 2007: koulutusohjelma: Datanomista tradenomiksi verkossa[vanhentunut linkki], viitattu 23.4.2007.
  5. Office of Degree Authorisation of Oregon State: Diploma Mills (Arkistoitu – Internet Archive), viitattu 22.1.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Etäopiskelu.