Venusveistos

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Venusveistokset (venusfiguurit eli yleisnimitys pienille kivikautisille naispatsaille) ovat myöhäispaleoliittisen kauden aikaisia tyylillisesti samoja piirteitä jakavia patsaita, joita on säilynyt ja löydetty yli 100 suurimmaksi osaksi Euroopan alueelta. Tunnettuja venusveistoksia ovat 35 000 vuotta vanha Hohler Felsin Venus ja 24 000 – 22 000 vuotta vanha Willendorfin Venus.Venusveistoksia tehtiin noin 35 000 − 25 000 vuotta sitten Aurignacin kulttuurin ja Gravetten kulttuurin alueella.

Löydetyt venusveistokset ovat hyvin pienikokoisia, n. 4–25 cm:n pituisia. Patsaat on usein veistetty pehmeästä kalkkikivestä tai norsunluusta. Veistokset ovat ulkoisilta piirteiltään hyvin samanlaisia. Ne esittävät tyyliteltyä naishahmoa, jonka sukupuolipiirteet (kuten rinnat, reidet ja vulva) ovat vahvasti korostetut tai liioitellut.

Venusveistosten tarkoitus on mahdollisesti ollut toimia taikakaluina, hedelmällisyyden ja seksuaalisuuden symboleina. Veistosten on myös tulkittu esittävän äitijumalatarta tai jumalattaria.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.