Veikko Leväaho

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Veikko Leväaho
Henkilötiedot
Syntynyt1. kesäkuuta 1924
Neuvostoliitto Leningrad
Kuollut25. tammikuuta 2009 (84 vuotta)
Suomi Helsinki
Kansalaisuus suomalainen
Ammatti toimittaja

Veikko Leväaho (1. kesäkuuta 1924 Leningrad, Neuvostoliitto25. tammikuuta 2009 Helsinki) oli suomalainen vapaa toimittaja ja anarkisti. Hän oli myös koko elämänsä ajan kasvissyöjä.

Veikko Leväahon vanhemmat olivat asianajaja Jalmari Leväaho ja Alma Sofia Aholainen. Hänen nuorempi veljensä oli urheilutoimittaja Kauko-Aatos Leväaho. Leväaho palveli jatkosodassa ilmavoimissa meteorologina ja työskenteli sodan jälkeen Aeron palveluksessa sekä itsenäisenä yrittäjänä. Leväaho tuomittiin huhtikuussa 1944 asepalveluksensa aikana vankeuteen esimiehen käskyn täyttämättä jättämisestä. Leväaho ei suostunut lukemaan iltahartaudessa Herran siunausta. Leväaho oli ateisti ja katsoi, että olisi käskyn täyttäessään halventanut uskovien varusmiestoveriensa vakaumusta. Hän suoritti kuukauden vankeusrangaistuksen Kuopion lääninvankilassa vesileipärangaistuksena.

Leväaho johti Kriittisen Korkeakoulun anarkismintutkimuksen työryhmää vuosina 1969–1977. Hän johti myös vuodesta 1971 lähtien Unioninkatu 45:ssä toimineen A-klubin istuntoja. Sen jäsenet kutsuivat itseään ”anarkeiksi” korostaen valtanäkemyksensä rinnasteisuutta muihin vallankäyttäjiin kuten monarkkeihin. Heidän tavoitteensa oli demokraattinen ja varsinaisista anarkisteista poiketen myös parlamentaarinen vaikuttaminen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.