Vatikaaniin liittyvät salaliittoteoriat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vatikaaniin liittyvät salaliittoteoriat ovat Vatikaaniin ja paaveihin liittyviä salaliittoteorioita.

Giuseppe Siri ja salaliittoteoriat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Genovan arkkipiispa Giuseppe Siri oli vahvoilla vuoden 1958 konklaavissa eli uuden paavin valinnassa. Konklaavin ensimmäisen päivän illalla Sikstuksen kappelista näytti tulevan valkoista savua, mikä on perinteinen merkki siitä että uusi paavi oli valittu. Mitään ilmoitusta ei kuitenkaan tullut ja puolentoista tunnin jälkeen tulikin mustaa savua. On väitetty, että Siri olisi tullut valituksi ja ottanut nimen Gregorius XVII, mutta pakotettu luopumaan valinnasta.[1]

Johannes XXIII ja salaliittoteoriat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joidenkin salaliittoteoreetikkojen mukaan Johannes XXIII oli ennen paaviksi tuloaan liittynyt ruusuristiläisiin vapaamuurareihin ja täten hylännyt kristillisen uskonsa ennen paaviksi tuloaan.[2] Täten kanonisen lain mukaan Johannes XXIII:ta ei olisi voitu valita paaviksi vuoden 1958 konklaavissa, minkä seurauksena paavinistuin olisi ollut tyhjänä Pius XII:n kuoltua 1958, eikä kukaan hänen seuraajistaan olisi ollut oikea paavi. Useat nykyajan vastapaavit ovat perustelleet julistautumistaan vastapaaviksi juuri tällä väitteellä.

Lisäksi joidenkin salaliittoteoreetikkojen mukaan Johannes XXIII olisi pimittänyt tulevaisuuteen liittyviä Neitsyt Marialta saatuja ilmestyksiä.[3] Mahdollisesti tähän liittyy myös 1990-luvulla internetissä levinnyt väite, jonka mukaan Johannes XXIII:n päiväkirja olisi sisältänyt tulevaisuutta koskevia profetioita, muun muassa tiedon Jeesuksen toisesta tulemisesta New Yorkin kaupungissa vuonna 2000.[4] Johannes XXIII:lla oli päiväkirja, mutta ei ole minkäänlaista näyttöä siitä, että se olisi tosiaan sisältänyt profetioita tulevaisuudesta.[5]

Johannes Paavali I ja salaliittoteoriat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joidenkin mielestä Vatikaani murhasi paavi Johannes Paavali I:n (paavina 1978), koska se piti häntä liian uudistusmielisenä. Virallisen selityksen mukaan paavin lääkkeistä ei ollut huolehdittu. Johannes Paavali I:n kuolema hyvin pian valintansa jälkeen (34. hallituspäivänään) on tietysti herättänyt paljon spekulaatiota paavia vastaan muodostetusta salaliitosta.

Vuonna 1984 David Yallop julkaisi kirjan In God’s Name. An Investigation into the Murder of Pope John Paul I. Kirjassa Yallop esitti, että paavin kuoleman takana oli salaliitto, ja että Johannes Paavali I:n kuolema liittyi tämän uudistushaluihin Vatikaanissa. Kirjan mukaan paavi puuttui Vatikaanin pankin väärinkäytöksiin, minkä lisäksi hän aikoi myös siirtää syrjään muutaman johtavan kardinaalin, joilla kirjan mukaan oli mafiayhteyksiä ja suhteita vapaamuurareihin.[6] Yallop myös nimesi kirjassaan pääsyyllisen murhaan, ja hänen mukaansa murha tehtiin myrkyttämällä. Salaliiton sieluna Yallop piti kardinaalivaltiosihteeri Jean Villot’a, joka ei kuulemma ollut hyvissä väleissä uuden paavin kanssa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://www.scribd.com/document/256166429/Siri-Thesis-pdf
  2. Esimerkiksi true Catholic Church -liike edustaa tätä näkökantaa. Liikkeen virallinen sivusto. (englanniksi)
  3. Frère François de Marie des Anges: The Catholic COUNTER-REFORMATION IN THE XXth CENTURY crc-internet.org. Arkistoitu 4.2.2012. Viitattu 7. kesäkuuta 2007.
  4. Shapiro, Joshua: Pope John XXIII Predictions v-j-enterprises.com. Viitattu 27. kesäkuuta.
  5. O’Grady, Desmond: ALMOST A SAINT: POPE JOHN XXIII americancatholic.org. Viitattu 27. kesäkuuta.
  6. Tarpeenniemi, Miikka: Murhattu paavi? : Salaliittoteoriat ja katolisen kirkon vaietuin kohtalo, s. 87-100. Reuna Publishing House, 2023. ISBN 978-952-355-153-4.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tarpeenniemi, Miikka: Murhattu paavi? : Salaliittoteoriat ja katolisen kirkon vaietuin kohtalo. Reuna Publishing House, 2023. ISBN 978-952-355-153-4.