Paavi Johanna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paavi Johanna

Johanna Anglicus eli Johannes Anglicus (814855) oli legendan mukaan naispuolinen paavi, joka hallitsi vuosina 853–855. Useimmat tutkijat pitävät naispaavia kuvitteellisena, mahdollisesti paaviuden vastustajien kehittämänä satiirina.

Legenda[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarinan mukaan Johannes Anglicus oli luonnontieteitä tutkiva munkki, joka saapui Roomaan pyhiinvaellukselle ja opiskelemaan. Tunnettu luonnontieteilijä pääsi pian Vatikaanin sisäpiiriin ja hänet nimitettiin kardinaaliksi. Paavi Leo IV:n kuoltua hänet valittiin yksimielisesti paaviksi. Paavi Johannes VIII:n sukupuoli paljastui hänen synnyttäessä lapsen kesken kulkueen. Yleisimmän kertomuksen mukaan lapsi oli kuollut ja kansa kivitti Johannan kuoliaaksi, toisen version mukaan hänet erotettiin ja lähetettiin luostariin katumaan ja hänen poikansa olisi edennyt kardinaalipiispaksi. [1]

Puolesta ja vastaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johannan paaviuden tarina oli keskiajalta 1600-luvulle asti tunnettu eurooppalaisen kansan keskuudessa, ja sitä pidettiin yleisesti ottaen totuutena. Protestanttisuuden nostaessaan päätään katolinen kirkko kielsi paavi Johannan protestanttisena propagandana.

Nykyään Vatikaani kieltää Johannan kahdella argumentilla. Ensimmäisen mukaan Johannasta ei ole aikalaisten tietoja. Toisen mukaan paavi Leo IV kuoli 855 ja Benedictus III nousi valtaan samana vuonna, eikä tähän väliin mahtuisi Johannan lähes kahden vuoden mittaista kautta.

Johannan esiintymättömyyttä aikakirjoissa on selitetty sillä, että aikalaiskronikoitsijat eivät luultavasti olisi munkkikoulutuksen saatuaan halunneet tunnustaa naispuolista paavia. Tiedot Leo IV:n ja Benedictus III:n hallituskausien päivämääristä ovat liber pontificalisista, jota pidetään epätarkkana. On myös esitetty Leo IV kuolleen 853–854, jolloin hänen ja Benedictus III väliin sopisi Johannes VIII hallituskausi.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Donna Woolfolk Cross: Paavi Johanna WSOY
  • Tuntematon totuus, ISBN 951-8933-45-6, sivut 293–295, luku Pääsikö nainen paavinistuimelle?, Valitut Palat


Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.