Vasili Grossman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vasili Grossmanin muistolaatta Donetskissa

Vasili Semjonovitš Grossman, oik. Josif Solomonovitš Grossman[1] (ven. Василий Семёнович Гроссман; 12. joulukuuta (J: 29. marraskuuta) 1905 Berdytšiv, nyk. Ukraina14. syyskuuta 1964 Moskova) oli neuvostoliittolainen lehtimies ja kirjailija.

Grossman oli kansallisuudeltaan ukrainanjuutalainen.[2] Hän opiskeli kemian insinööriksi Moskovan valtionyliopistossa.

Toisen maailmansodan aikana hän toimi Puna-armeijan sanomalehden Krasnaja Zvezdan sotakirjeenvaihtajana.[3] Lehteen hän kirjoitti myönteisessä hengessä sotasankareista ja raportoi natsien sotarikoksista. Samaan aikaan hän teki myös omia muistiinpanojaan sodasta. Sodan jälkeen hän suhtautui kriittisesti moniin neuvostototalitarismin ilmiöihin ja joutui kotimaassaan epäsuosioon.

Grossmanin sotamuistiinpanojen pohjalta kirjoittamansa pääteos Žižn i sudba (1959; suom. Elämä ja kohtalo) takavarikoitiin. Hän oli kuitenkin piilottanut siitä kaksi kopioita, joista tehtiin mikrofilmi ja filmi salakuljetettiin ulkomaille. Teos julkaistiin vasta pitkään Grossmanin kuoleman jälkeen Sveitsissä vuonna 1980. Teos julkaistiin Neuvostoliitossa vuonna 1988 Mihail Gorbatšovin avoimuuspolitiikan aikana. Sitä on verrattu Tolstoin romaaniin Sota ja rauha ja pidetty jopa parempana.[3]

Grossman kuoli syöpään eikä ehtinyt tietää Elämä ja kohtalo -romaanin julkaisemisesta.[3]

Grossmanin teokseen V gorode Berditsheve perustuu Aleksandr Askoldovin ohjaama elokuva Komissaari (Komissar, 1967).[4]

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä toimittajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.