Vasili Aksjonov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vasili Aksjonov
Василий Аксёнов
№529+ Василий Аксенов, Орлеан, апрель 1983 (cropped).jpg
Henkilötiedot
Syntynyt20. elokuuta 1932
Kazan, Neuvostoliitto
Kuollut6. heinäkuuta 2009
Moskova, Venäjä
Kansalaisuus  Venäjä
Ammatti kirjailija
Kirjailija
Äidinkielivenäjä
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Vasili Pavlovitš Aksjonov (ven. Васи́лий Па́влович Аксёнов, 20. elokuuta 1932 Kazan, Neuvostoliitto6. heinäkuuta 2009 Moskova, Venäjä[1]) oli venäläinen kirjailija.

Aksjonovin vanhemmat joutuivat 1937 vankileirille, ja hän itse kasvoi orpokodissa. Hän valmistui lääkäriksi Leningradin lääketieteellisestä korkeakoulusta.[2] Hän aloitti kirjallisen toimintansa Neuvostoliitossa, mutta joutui kriittisten mielipiteidensä takia lähtemään 1980 maanpakoon Yhdysvaltoihin. Hän opetti Venäjän kirjallisuutta George Masonin yliopistossa Fairfaxissa Virginiassa[2]. Neuvostoliiton hajottua Aksjonov alkoi jälleen vierailla Venäjällä. Hän asui vaimonsa Maya Zmeulin kanssa Moskovassa. Hänellä oli asunto myös Ranskassa Biarritzissa.

Maanpakolaisuuteen Aksjonovin ajoi erityisesti hänen teoksensa Ozhog ('polte'), jossa hän kuvasi kiellettyä aihetta, Stalinin ajan sortoa.[3] Teos Volterjantsy i volterjanki ('Voltairelaismiehiä ja voltairelaisnaisia') perustuu Katariina Suuren ja Voltairen väliseen kirjeenvaihtoon. Teos sai venäläisen Booker-palkinnon vuonna 2004.

Viimeiseksi jäänyt teos Redkie zemli (2007, Редкие земли, 'harvinaiset maat') on kriittisesti nyky-Venäjään suhtautuva romaani. Se on FSB:n syrjäyttämän oligarkin muotokuva ja viittaa Mihail Hodorkovskiin.[2] Toisin kuin Aleksandr Solženitsyn ja monet muut kansallismieliset toisinajattelijat, hän edusti vapaamielistä demokratiaa kannattavaa näkemystä.[4]

Aksjonovin trilogiasta Moskovskaja saga, on tehty televisiosarja, joka oli Venäjällä yksi katsotuimmista ohjelmista. Trilogia ilmestyi 1992 ja kertoo Stalinin terrorin alla kamppailevasta perheestä. Aksjonovilta ilmestyi kaikkiaan 20 teosta.[2]

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Virkaveljet (1960)
  • Matkalippu tähtiin (1961)
  • Krimin saari (1981)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Скончался писатель Василий Аксенов echo.msk.ru. 6.7.2009. Viitattu 6.7.2009. (venäjäksi)
  2. a b c d Petäjä, Jukka: Maanpakolainen palasi Venäjälle. (Muistokirjoitus) Helsingin Sanomat, 9.7.2009, s. B5. Artikkelin verkkoversio.
  3. Vasily Aksyonov, Penrussia
  4. Ilya Somin, Vasily Aksyonov, The Volokh conspiracy
Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.