Vasikan häntä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vasikan häntä
Ohjaaja ei tiedossa
Käsikirjoittaja ei tiedossa
Tuottaja Isak Julin
Säveltäjä ei musiikkia
Pääosat Riika Raunio-Pakarinen
Waldemar Raunio
Wäinö Wiljamaa
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Maat ja Kansat
Ensi-ilta 11. toukokuuta 1908
Kesto 4 minuuttia
Alkuperäiskieli suomi
Budjetti ei tiedossa
Seuraaja -
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Vasikan häntä eli suomalaisen ylioppilaan kolttonen asuintoverilleen on järjestyksessä toinen suomalainen näytelmäelokuva. Elokuva kuvattiin Tampereella ja sen ensi-ilta oli 11. toukokuuta 1908 Tampereella Ympäri Maailman -elokuvateatterissa, joka sijaitsi Hämeenkatu 8:ssa. Elokuvan tuottajana oli tamperelainen kauppaneuvos Isak Julin (1879–1950), jolla oli muun muassa kirjakauppa, kirjankustantamo ja kirjapaino Tampereella.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut tekijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Juho Henrik Holmstén-Heiniö - kuvaaja

Elokuvan kuvamateriaali ja käsikirjoitus ovat tuhoutuneet [1]. Komediallisen juonen sisältö oli Elokuva-Aitta-lehdessä vuonna 1933 ilmestyneen muistelman mukaan seuraava:

Kaksi miestä rakasti samaa naista. Toinen oli kunnon mies, toinen koiranleuka. Kunnon mies kävi ostamassa paakari Heliniltä laatikollisen paakelsia, koiranleuka sen sijaan satulamaakari Sundellilta vasikanhännän.

Sillä aikaa kun kunnon mies pukeutui juhlatamineisiin mennäkseen tapaamaan rakastettuaan, vaihtoi koiranleuka leivokset vasikanhäntään. Sankari ja sankaritar kuhertelivat Espiksen penkillä ja Pyynikin rinteellä ja lopuksi avattiin leivosrasia. Minkä jälkeen sankari sai sankarittarelta korvilleen rasiasta löydetyllä vasikanhännällä. Loppu.[2]

Kuvauksen Espis viittasi nähtävästi Hämeenpuistoon, ja paakari Helin oli todennäköisesti leipuri Oskari Helin, jolla oli konditorialiike Hämeen­kadun ja Kuninkaankadun kulmassa sijainneessa Pulla-Helinin talossa (nykyisen Sokoksen tavaratalon paikalla).

  • Suomen kansallisfilmografia: Osa 1, 1907-1935 (Edita 1996)
  • Aamulehti Valo-liite nro 36 7.9.-13.9.2007
  1. Vasikan häntä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Viitattu 22.7.2020.
  2. Vasikan häntä eli kun me suomalaisen elokuvatuotannon lapsuusvuosina esiinnyimme elokuvanäyttelijänä, Elokuva-aitta, 01.11.1933, nro 21, s. 16, Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot. Viitattu 27.10.2024