Vasaorden

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee venettä. Vasaorden on myös Vasa-ritarikunnan ruotsinkielinen nimi.
Vasaorden kruununprinsessa Victorian ja Daniel Westlingin hääpäivänä 19. kesäkuuta 2010.

Vasaorden on koristeltu soutuvene, jota käytetään Ruotsissa eräissä kuningas­huoneen juhla­tilaisuuksia. Sitä on käytetty muun muassa Tukholman kaupungintalon vihkiäisten yhteydessä vuonna 1923, Kaarle XVI Kustaan ja Silvian häissä 1976 ja Japanin keisari Akihiton valtio­vierailulla vuonna 2000. Viimeksi se oli käytössä kruunun­prinsessa Victorian ja Daniel Westlingin häiden yhteydessä 19. kesäkuuta 2010, jolloin pidetyn juhla­kulkueen päätteeksi Vasa­ordenilla soudettiin Djurgårdenin saarelta Skeppsbronille Tukholman kuninkaanlinnan eteen.[1][2]

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vasaorden on rakennettu tammipuusta. Sen pituus on 18 metriä, leveys 3,2 metriä ja syväys 0,7 metriä. Se kulkee yhdeksän airo­parin eli 18 airon voimalla, joten sitä soutamaan tarvitaan 18 henkilöä. Sen keskellä on katettu salonki, jossa on runsaasti kullattuja kustavilais­tyylisiä koristeita, ja sen yllä on kuninkaallinen kruunu.

Vasaordenia säilytetään Ruotsin meri­voimien laskuun Tukholman Meri­historiallisen museon venehallissa 2, Gäral­varvetilla Djurgårdenin saaressa. Venehalli on kesäisin yleisölle avoinna.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen Vasaorden.

Alkuperäinen Vasaorden rakennettiin Kustaa III:n aikana vuonna 1774. Sen suunnitteli Fredrik Henrik af Chapman, joka myös johti sen rakennus­töitä. Tämä alku­peräinen Vasaorden kuitenkin paloi Gälar­varvetissa elo­kuussa 1921 ja tuhoutui lähes kokonaan. Jäljelle jäivät vain airot, joita säilytettiin Skeppsholmenilla.

Tämän tulipalon älkeen Dan Broström sekä eräät Ruotsin meri­voimien upseerit saivat kerätyksi 40 000 kruunua uuden samanlaisen veneen rakentamista varten. Vuoden 1922 alussa Boström sekä amiraalit W. Dyrsson, Carl August Ehrensvärd, Henning von Krusenstierna sekä kommodori Stig H:son Ericson lähettivät laivaston telakalle kirjeen, jossa he ehdottivat Vasa­ordenin uudelleen­rakentamista tarkoin Chapmanin alkuperäisten piirustusten mukaisesti. Näin tehtiinkin, ja uusi Vasaorden oli ensimmäisen kerran käytössä, kun kuningas Kustaa V juhannusaattona 1923 vihki Tukholman uuden kaupungin­talon. Myöhemmin se on ollut käytössä varsinkin valtio­vierailujen sekä kuninkaallisten häiden yhteydessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Ruotsiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.