Merihistoriallinen museo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Merihistoriallisen museon rakennus Tukholmassa

Merihistoriallinen museo (ruots. Sjöhistoriska museet) on museo Ruotsin pääkaupungissa Tukholmassa. Se sijaitsee Ladugårdsgärdetin kaupunginosan alueella. Museo esittelee Ruotsin kauppamerenkulun, laivanrakennuksen ja meripuolustuksen historiaa, ja se on yksi Ruotsin valtion kolmesta merihistoriallisesta museosta. Museoon on ilmainen sisäänpääsy.

Klassistinen museorakennus rakennettiin vuosina 1933–1935, ja sen suunnittelusta vastasi ruotsalainen arkkitehti Ragnar Östberg. Se rakennettiin Tukholman vuoden 1930 messujen näyttelyalueen paikalle.[1] Käyttöön museo vihittiin 28. toukokuuta 1938. Museon rakentamisen teki mahdolliseksi Knut ja Alice Wallenbergin säätiön antama rahalahjoitus.[2]

Näytteillä museossa on muun muassa useita yksityiskohtaisia malleja 1700-luvun aluksista sekä kajuutta kuningas Kustaa III:n Amphion-huvijahdista. Museoon on myös sijoitettu Pohjoismaiden suurin merikirjasto. Museon ulkopuolella on Nils Sjögrenin suunnittelema pronssinen patsas Sjömannen. Se pystytettiin toisessa maailmansodassa kuolleiden ruotsalaismerimiesten muistoksi vuonna 1953.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fredric Bedoire: Stockholms byggnader: Arkitektur och stadsbild, s. 197. Norstedts, Tukholma 2012.
  2. Tietoa merihistoriallisesta museosta Merihistoriallinen museo. Viitattu 29.9.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Merihistoriallinen museo.