Varsa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hevostamma varsoineen. Pitkäkoipiset varsat pystyvät seuraamaan emäänsä täydessä vauhdissa jo parin päivän iässä.
Seepravarsa imee emäänsä.

Varsa on hevosen tai muun hevoseläimen poikanen. Varsaksi kutsutaan useimmiten hevosia, jotka eivät ole vielä saavuttaneet sukukypsyyttä.

Yleensä varsat syntyvät yöllä tai aamuyöstä. Normaalisti varsominen sujuu nopeasti. Varsa nousee jo muutaman tunnin sisällä syntymästään jaloilleen imemään emänsä maitoa ja liikkumaan, joskus nopeamminkin. Varsan jalat, silmät ja korvat ovat lähes samankokoiset kuin aikuisena. Varsa oppii liikkumaan ketterästi ja nopeasti muutamassa tunnissa ja pystyy seuraamaan emäänsä myös täydessä vauhdissa.

Varsat imevät melko pitkään emänsä maitoa (noin vajaan kuukauden) ennen kuin alkavat edes maistella muuta ravintoa. Ensimmäisten elinpäivien aikana maito on erityisen tärkeää ternimaitoa. Se sisältää varsalle tärkeitä vasta-aineita, jotka suojaavat sitä sairauksilta ja tulehduksilta.

Jos varsa syntyy villihevoslaumaan kovin heikkona tai sairaana eikä kykene seuraamaan emäänsä, lauman ori tai joskus emätamma itsekin saattaa surmata varsan, jotta lauma pystyy liikkumaan ripeästi.

Ihmisten hoidossa olevan tamman varsa pyritään yleensä vieroittamaan emästään mahdollisimman myöhään, aikaisintaan noin puolen vuoden iässä. Jos varsa saa olla emänsä seurassa vapaasti eikä ihminen vieroita sitä, se saattaa jatkaa emänsä imemistä tämän seuraavankin varsan synnyttyä ja voi maistella maitoa satunnaisesti muutaman vuoden ikään saakka.

Varsan koulutus ajoon voi alkaa rodusta riippuen noin kaksivuotiaana ja ratsuksi noin kolmevuotiaana.lähde? Jo paljon aikaisemmin useimmat varsat totutetaan riimuun ja muihin varusteisiin, kosketteluun, jalkojen nosteluun, taluttamiseen ja muuhun käsittelyyn. Täysikasvuisiksi hevoset tulevat rodusta ja yksilöstä riippuen 4–6 vuoden iässä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Varsa.

 

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.