Valto Laitinen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Valto Uolevi Laitinen (23. marraskuuta 1926 Helsinki11. lokakuuta 2004 Pariisi, Ranska) oli suomalainen jazz- ja viihdemuusikko, pianisti, säveltäjä ja sovittaja..

Hän kävi koulunsa Helsingin Koelyseossa 19401944 ja sai keskikoulun päästötodistuksen. Hän opiskeli pianonsoittoa muun muassa koulutoverinsa Matti Raution johdolla ja kiinnostui jo kouluaikanaan jazzista ja esiintyi aluksi eri koululaisyhtyeissä. Vuonna 1947 hän liittyi Olli Hämeen kvintettiin, jossa soitti vuoden verran. Hänen tyylillisiä esikuviaan olivat mm Nat King Cole ja Lennie Tristano.

Vuonna 1948 hän perusti oman kvartetin, jonka kanssa vieraili vuotta myöhemmin Pariisissa. Hän soitti vielä muun muassa Jorma Weneskosken ja Leo Lindblomin yhtyeissä. Hän ryhtyi myös säveltämään 1950-luvun alkupuolella.

Vuonna 1958 hän muutti jälleen Pariisiin – tällä kerralla pysyvästi ja asui siellä elämänsä loppuun. Hän ei toki unohtanut kotimaataan, vaan vieraili Suomessa muun muassa Kaamosjazz-juhlilla.

Suomessa hänen sävellyksistään tunnetaan parhaiten kappale Kun syksy saapuu Helsinkiin, jonka sanat on kirjoittanut Ulla Sand (pseudonyymi). Maynie Sirén levytti kappaleen 1957 ja Pentti Lasanen 1970 (Yleisradion kantanauhalle). Toinen Suomessa tunnettu Laitisen sävellys on Kai laulaa saan (alun perin C’est toute une musique), jonka Katri-Helena levytti 1971.

Ranskassa hän oli tunnettu säveltäjä, jonka lauluja levytti muun muassa tunnettu chansonlaulaja Mireille Mathieu. Hän oli myös tunnettujen jazzkerhojen ja hotellien (muun muassa Hotelli Ritzin) pianisti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Anja Pankasalo (toim): 1919-1994 Helsingin Koelyseo – Töölön Yhteislyseo- Etu-Töölön yläaste ja lukio 75 vuotta, Helsinki 1994 ISBN 952-90-5512-9

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]