vCard

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

vCard on tiedostomuoto elektronisille käyntikorteille. vCardeja liitetään usein sähköpostiviesteihin, mutta niitä voidaan vaihtaa myös muilla tavoin kuten WWW:n välityksellä. vCardit sisältävät nimitiedot, osoitetiedot, puhelinnumerot, URLit, logot, valokuvia ja jopa äänitteitä. Yleisesti käytetty tiedostopääte vCardille on .vcf.

VCard-muodossa ei ole kenttää digitaaliselle allekirjoitukselle. Sellaisella voisi varmistaa elektronisen käyntikortin aitouden.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Versit-konsortio esitti alun perin vCard tai Versitcard tietomuotoa elektronisille henkilötiedoille vuonna 1995. Konsortion muodosti Apple, AT&T Technologies (myöhemmin Lucent), IBM ja Siemens. Joulukuussa 1996 muodon omisti Internet Mail Consortium. Se on niiden yritysten kauppaliitto, jotka ovat kiinnostuneita Internetin kautta välitettävistä sähköposteista.

vCard myötäilee tulevia sopimuksia esitystä standardivälityksestä nimeltä vCalendar, joka on laajennettu iCalendariksi. Internet Mail Consortium on julkistanut toiveen, että "kaikki vCalendarin kehittäjät ottavat huomioon nämä uudet avoimet standardit ja tekevät heidän sovelluksensa yhteensopiviksi sekä vCalendar 1.0 että iCalendarin kanssa".

Sähköpostiohjelmat tukevat laajalti vCalendarin versiota 2.1. vCardin versio 3.0 on IETF:n esitys sisällytettynä RFC 2425:een ja RFC 2426:een. Yleisesti käytetty tiedostopääte vCardille on .vcf.

hCard mikroformaatti on vCardin 1:1 esitys semanttisella (X)HTML:llä. Se mahdollistaa julkaisijoille vCard-tiedon sisällyttämisen www-sivulle. On olemassa selainlaajennoksia kuten Operator Firefoxeille ja teknologioita kuten D2V ja BC2 (Arkistoitu – Internet Archive), jotka konvertoivat sellaiset hCards-tiedot vCards-tiedoiksi tarjoten edelleen yhteentoimivuuden www:llä julkistettujen hCardien ja aiemmin mainitun vCardin kanssa.

XMPP Standards Foundation määritteli XML vCard -muodon ja se on käytössä XMPP-teknologioiden ja Light-Weight Identityn kanssa. W3C on julkistanut tiedotteen RDF-pohjaiselle vCardin koodaukselle (katso Representing vCard Objects in RDF/XML).

vCardin lähettäminen bluetoothin kautta on yleisesti ottaen yksi yhteensopivimmista mutta epäeleganttimaisista levittämistavoista. Koska vCardien lähettäminen bluetoothin kautta ei tarvitse laitteiden parittamista (device pairing), joku käyttää standardia lähettääkseen anonyymejä viestejä (katso englanninkielinen Wikipedia bluejacking).

Sovelluksilla on erilaisia toteutuksia vCard-standardille. Mac OS X yhteystiedot Address Book sallii kaikkien yhteystietojen siirron vcf-tiedostona kun taas Microsoft Outlook sallii vain yhden yhteystiedon per tiedosto. KDE:n Kontact -sovellus Linuxissa sallii viennin ja tuonnin yksittäisille tai monille yhteystiedoille.

Esimerkkejä vCard-tiedoista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä on esimerkki VCard-tiedostosta sisältäen yhden henkilön tiedot:

vCard 2.1:

 BEGIN:VCARD
 VERSION:2.1
 N:Gump;Forrest
 FN:Forrest Gump
 ORG:Bubba Gump Shrimp Co.
 TITLE:Shrimp Man
 TEL;WORK;VOICE:(111) 555-1212
 TEL;HOME;VOICE:(404) 555-1212
 ADR;WORK:;;100 Waters Edge;Baytown;LA;30314;United States of America
 LABEL;WORK;ENCODING=QUOTED-PRINTABLE:100 Waters Edge=0D=0ABaytown, LA 30314=0D=0AUnited States of America
 ADR;HOME:;;42 Plantation St.;Baytown;LA;30314;United States of America
 LABEL;HOME;ENCODING=QUOTED-PRINTABLE:42 Plantation St.=0D=0ABaytown, LA 30314=0D=0AUnited States of America
 EMAIL;PREF;INTERNET:forrestgump@walladalla.com
 REV:20080424T195243Z
 END:VCARD

vCard 3.0:

 BEGIN:VCARD
 VERSION:3.0
 N:Gump;Forrest
 FN:Forrest Gump
 ORG:Bubba Gump Shrimp Co.
 TITLE:Shrimp Man
 TEL;TYPE=WORK,VOICE:(111) 555-1212
 TEL;TYPE=HOME,VOICE:(404) 555-1212
 ADR;TYPE=WORK:;;100 Waters Edge;Baytown;LA;30314;United States of America
 LABEL;TYPE=WORK:100 Waters Edge=0D=0ABaytown, LA 30314=0D=0AUnited States of America
 ADR;TYPE=HOME:;;42 Plantation St.;Baytown;LA;30314;United States of America
 LABEL;TYPE=HOME:42 Plantation St.=0D=0ABaytown, LA 30314=0D=0AUnited States of America
 EMAIL;TYPE=PREF,INTERNET:forrestgump@walladalla.com
 REV:20080424T195243Z
 END:VCARD

vCard-muodon ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

vCard määrittelee seuraavat ominaisuustyypit (RFC 2426): FN, N, NICKNAME, PHOTO, BDAY, ADR, LABEL, TEL, EMAIL, MAILER, TZ, GEO, TITLE, ROLE, LOGO, AGENT, ORG, CATEGORIES, NOTE, PRODID, REV, SORT-STRING, SOUND, URL, UID, VERSION, CLASS, KEY.

Koska vCard perustuu RFC 2425 määrittelyyn (standardit hakemistotiedot), vCard tukee seuraavia ominaisuustyyppejä: SOURCE, NAME, PROFILE, BEGIN, END.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.