iCalendar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

iCalendar on tietokoneiden tietomuoto, joka mahdollistaa kokouskutsujen ja tehtävien lähetyksen Internet-käyttäjien välillä sähköpostitse tai .ics -tiedostoja jakamalla. iCalendar tiedoston vastaanottajat (joilla on sähköpostiohjelma tai kalenterisovellus) voivat vastata lähettäjälle helposti tai ehdottaa toista kokouspäivää/aikaa esimerkiksi Microsoft Outlook kalenterin kanssa.[1] iCalendaria käytetään laajalti eri tuotteissa. iCalendar-tietoa välitetään usein perinteisellä sähköpostilla.[2]

Historia ja kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Internet Engineering Task Force (IETF) kalenterien ja aikatauluttamisten työryhmä (Open Text Corporationin Anik Gangulyn johtamana) kehitti kalenterimuodon. Varsinaiset tekijät olivat Frank Dawson Lotus Development Corporation -yhtiöstä ja Derik Stenerson Microsoft Corporationista. iCalendar perustuu vahvasti aiempaan Internet Mail Consortiumin (IMC (Arkistoitu – Internet Archive)) kehittämään vCalendar-muotoon. iCalendar tiedostot ovat perustekstitiedostoja.[3]

Sen jälkeen kun iCalendar julkistettiin, Internet Mail Consortium lausui, että se "toivoo, että kaikki vCalendar-kehittäjät ottaisivat käyttöön nämä uudet avoimet standardit ja tekisivät heidän sovelluksensa yhteensopiviksi kummankin standardin vCalendar 1.0 ja iCalendar kanssa.

Tekniset ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalenterilaajennokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

vCalendar ja iCalendar tukevat yksityisiä laajennoksia "X-" -prefiksillä, jotka ovat yleisessä käytössä. Tässä joitakin niistä:

 • X-RECURRENCE-ID - vCalendar 1.0 -laajennos, joka matkii iCalendar 2.0:n RECURRENCE-ID -kenttää (Nokia S60 3rd Edition)
 • X-EPOCAGENDAENTRYTYPE - määrittelee client-kalenterin tyypin
 • X-FUNAMBOL-AALARMOPTIONS
 • X-FUNAMBOL-ALLDAY - Koko päivän kestävän tapahtuman ilmaisin
 • X-MICROSOFT-CDO-BUSYSTATUS - Microsoft Outlook tilatieto
 • X-WR-CALNAME
 • X-WR-CALDESC
 • X-WR-RELCALID
 • X-WR-TIMEZONE
 • X-PUBLISHED-TTL

vCalendar 1.0[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

iCalendarin kehittäminen perustuu aiempaan Internet Mail Consortiumin (IMC) kehittämään tiedostomuotoon vCalendar. Tässä on esimerkki kalenteritiedosta vCalendar-muodossa:

 BEGIN:VCALENDAR
 VERSION:1.0
 BEGIN:VEVENT
 CATEGORIES:MEETING
 STATUS:TENTATIVE
 DTSTART:19960401T033000Z
 DTEND:19960401T043000Z
 SUMMARY:Ehdotuksesi
 DESCRIPTION: Matti ja Pekka esittelemään uusinta kehitysmateriaalia
 CLASS:PRIVATE
 END:VEVENT
 END:VCALENDAR

Validointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Validoinnilla voidaan tarkistaa, että tiedon muoto on spesifikaatioiden mukainen. ICalendar-muodon validaattori löytyy osoitteesta:

http://severinghaus.org/projects/icv/ (Arkistoitu – Internet Archive)

Palvelussa voi validoida ICalendar-tietoa URL-osoitteena, lähetettävänä tiedostona tai koodisnippettinä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. iCalendar on standardi (RFC 5545) kalenteritietojen välitykseen. Standardia kutsutaan joskus "iCal", joka on myös Apple Inc. kalenteriohjelma (katso iCal) joka tarjoaa yhden toteutuksen standardille.
 2. Huolimatta, että iCalendar-tietoa lähetetään perinteisellä sähköpostilla, iCalendar on suunniteltu riippumattomaksi välitystavasta (protokollasta). Esimerkiksi kalenteritietoja voidaan jakaa ja muokata käyttäen WebDav-palvelinta, tai SyncML:llä. Yksinkertaiset www-palvelimet (jotka käyttävät HTTP-protokollaa) käytetään usein jakamaan iCalendar-tietoa tapahtumista ja yksittäiset julkaisijat voivat sisällyttää iCalendar-tietoa www-sivuihin käyttämällä hCalendar-muotoa (samanlainen kuin iCalendar-muoto semanttisella (X)HTML-kielellä.
 3. Tiedostotyyppiä "ics" käytetään ilmentämään tiedostoa, joka sisältää kalenteri- ja tehtävätietoa yhdenmukaisesti tällä MIME:n sisältötyypillä. Tiedostotyyppiä "ibf" käytetään ilmaisemaan varattu-aikoja. Tiedostotyypin koodi "iCal" käytetään Apple Macintoshin käyttöjärjestelmän ympäristössä ilmaisemaan tiedostoja sisältäen kalenteritietoja ja tehtäviä. Tiedostotyyppiä "iFBf" käytetään Apple Macintoshin käyttöjärjestelmän ympäristössä ilmaisemaan tiedostoja sisältäen varattu/vapaa -aikoja. Oletuksena iCalendar käyttää UTF-8 -merkistöä. Muunlainen merkistö voidaan määritellä MIME-parametrilla "charset" (jos siirtomedia osaa käyttää MIME:ä, kuten sähköposti tai HTTP). Kukin rivi päättyy CR+LF (heksadesimaalisena 0D0A). Rivit tulee rajoittaa 75 oktettia pitkiksi. Jos tieto ei mahdu yhdelle riville, sitä voidaan jatkaa seuraavalla rivillä takekeno-merkillä ja N-kirjaimella.(tavut 5C 6E tai 5C 4E UTF-8 -merkistössä). iCalendar tiedon tyyppi on MIME-sisällön tyypin text/calendar.