Uskon ritari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Uskon ritari on Søren Kierkegaardin filosofiassa henkilö, joka on laittanut uskon kokonaisuudessaan itseensä ja Jumalaan. Uskon ritari on esimerkki henkilöstä, joka määrittää itse oman olemassaolonsa luonteen. Täten uskon ritari vertautuu mm. Friedrich Nietzschen yli-ihmiseen.

Kierkegaard käsitteli ajatusta useissa teoksissaan, laajimmin ja yksityiskohtaisimmin teoksessaan Pelko ja vavistus.

Kolme tasoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kierkegaard katsoi yksilön olemassaolon koostuvan kolmesta tasosta: nämä olivat esteettinen, eettinen ja uskonnollinen taso. Pelossa ja vavistuksessa Silentio viittaa kullakin tasolla oleviin yksilöihin nimillä ”orja”, ”loputtoman alistumisen ritari” ja ”uskon ritari”. Jokainen näistä tasoista sisältää alemmat tasot: esimerkiksi eettinen ihminen kykenee silti esteettisiin nautintoihin. On myös tärkeää huomata, että näiden elämäntapojen erot ovat sisäisiä, eivät ulkoisia. Näin ei ole olemassa mitään ulkoisia merkkejä, joista voisi päätellä, millä tasolla kukin on.

Uskon ritarit käytännössä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johannes de Silentio uskoi, että Abraham oli eräs esimerkki uskon ritarista. Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa Jumala käski Abrahamia uhraamaan poikansa Iisakin. Abraham rakasti kauan odotettua poikaansa syvästi, ja vaikka valitti kohtaloaan katkerasti, totteli käskyä uskollisesti. Juuri kun hän oli surmaamaisillaan poikansa, enkeli pysäytti hänet ja palkitsi tämän uskon.

Silentio uskoi itse, että historiassa on ollut vain kaksi uskon ritaria: Abraham ja Neitsyt Maria. Hän kuitenkin myöntää, että jossain saattaa olla olemassa uskon ritareita joista emme tiedä; toisaalta oli myös mahdollista, ettei koskaan ole ollut olemassa yhtään uskon ritaria. Tämä johtuu siitä, että uskon ritarit ovat olemassa vain eristyneisyydessä. Vain Jumala on siinä asemassa, että voi arvioida ovatko jonkun henkilön teot jumalallisesti inspiroituneita vai demonisia; meille muille nämä teot saattavat vaikuttaa identtisiltä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Knight of faith