Käyttäjä:Jafeluv/Suomen Wikipedia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wikipedian suomalaiset käyttäjät kirjoittavat mielellään Suomi-neidosta ja Suomen tuhansista järvistä.

Suomenkielinen Wikipedia on yhdysvaltalainen sivusto, jota ylläpitää San Franciscossa toimipaikkaansa pitävä Wikimedia Foundation. Se, että sivuston kieli on suomi, ei tarkoita, että Suomi tai suomalaiset olisivat tietosanakirjassa erityisasemassa.

  • Merkittävyyskriteerit ovat samat Suomeen liittyville aiheille kuin muillekin. Toisin sanoen se, että jokin aihe koskettaa erityisesti Suomea tai suomalaisia, ei tee siitä merkittävämpää, eikä vastaavasti aiheen "ulkomaalaisuus" ei ole peruste sen epämerkittävyydelle.
  • Kirjoitettaessa ei tule olettaa lukijan olevan suomalainen eikä artikkeleita tule kirjoittaa erityisesti suomalaisten näkökulmasta. Suomalaisuutta olettavia ilmaisuja kuten "kotimainen" ja "maassamme" tulee välttää.

Joissakin asioissa Suomella kuitenkin on erityisasema Wikipediassa:

  • Tekijänoikeus- ja muissa lakiasioissa on noudatettava sekä Suomen että Yhdysvaltojen lainsäädäntöä.
  • Kellonaikojen merkinnässä artikkelien historiassa ja keskustelusivujen allekirjoituksissa käytetään Suomen aikaa (EET tai EEST).
  • Suomenkielisellä Wikipedialla on systemaattinen vinouma Suomea ja suomalaisia käsitteleviä asioita kohtaan, minkä johdosta esimerkiksi suomalaisesta kylästä luodaan huomattavasti todennäköisemmin artikkeli kuin samankokoisesta gambialaisesta kylästä. Tämä on täysin luonnollista ja seuraa suoraan siitä, että valtaosa kirjoittajista on kotoisin Suomesta.