Uri Avnery

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Uri Avnery

Uri Avnery (s. 23. lokakuuta 1923, Beckum, Westfalen, Saksa), syntyjään Helmut Ostermann, on israelilainen toimittaja, vasemmiston rauhanliikkeen aktivisti ja knessetin jäsen, joka oli alun perin revisionistisen sionistisen liikkeen jäsen.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uri teki alija'n vuonna 1933.[1] Nuorena hän oli puolisotilaallisen järjestön Irgunin jäsen. Vuoden 1948 itsenäisyyssodassa hän palveli Israelin puolustusvoimissa. Myöhemmin hän kirjoitti kokemuksistaan kirjan nimeltä In the Fields of Philistia (hepreaksi: בשדות פלשת‎, Bi-Sdot Pleshet).

1950- ja 60-luvuilla hän oli viikkolehti Haolam Hazehin päätoimittaja ja kustantaja. Lehti oli tunnettu vallanpitäjiä kritisoivista ja sensaationhakuisista artikkeleistaan. Se näytti toimivan, sillä lehti oli vuosien ajan Israelin johtava vaihtoehtomedian julkaisu.

Hän oli knessetin jäsen vuosina 1965–1973 ja jälleen vuosina 1979–1981. Avnery tuli tunnetuksi tavatessaan Jasser Arafatin 3. heinäkuuta 1982 Beirutin taistelun aikaan. Hän väittää olevansa ensimmäinen israelilainen, joka on tavannut PLO:n johtajan kasvotusten.[2]

Hän alkoi myöhemmin vasemmistoaktivistiksi ja perusti Gush Shalomin (hepreaksi: גוש שלום‎, Rauhanliike) vuonna 1993, jonka johtaja hän on edelleen. Hän on nykyään vannoutunut ateisti ja vastustaa jyrkästi vanhoillisten vaikutusta uskonnollisessa ja poliittisessa elämässä.

Näkemykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avnery kirjoittaa muun muassa seuraaville uutis- ja mielipidesivustoille: CounterPunch, Information Clearing House ja LewRockwell.com. Hänen kirjoituksiaan on käännettynä myös Suomen aseistakieltäytyjien liiton sivuilla.

Dokumentti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2002 ohjaaja Yair Lev teki dokumentin Avneryn elämästä. Dokumentin nimi on Uri Avnery: Warrior for Peace.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.