USSOUTHCOM

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
USSOUTHCOMin vastuualue

United States Southern Command (USSOUTHCOM) on Yhdysvaltain puolustusministeriön alainen asevoimien sotatoimialueen päämaja (COCOM; Unified Combatant Command), joka vastaa toiminnoista Etelä- ja Keski-Amerikassa ja Karibialla, lukuun ottamatta Kuubaa ja Puerto Ricoa, jotka kuuluvat USNORTHCOMin alaisuuteen. Sen päämaja on Miamissa Floridassa. USSOUTHCOM kuuluu Unified Command Systemiin, joka on perustettu 1947, mutta sitä edelsivät Yhdysvaltain ensimmäiset tukikohdat Panamassa 1903.

Sillä on toimintoja Fort Samissa Houstonissa Texasissa (US Army South), Davis-Monthanin lentotukikohdassa Tucsonissa Arizonassa (U.S. Air Force South), Key Westissa Floridassa (Joint Interagency Task Force South) ja Joint Task Force Bravo Soto Canossa Hondurasissa. Lisäksi sillä on etulinjan tukikohtia Comalapassa, El Salvadorissa, Mantassa, Ecuadorissa ja Aruballa ja Curaçaossa Alankomaiden Antilleilla sekä Joint Task Force Guantanamo Guantanamo Bayssä Kuubassa, vaikka Kuuba ei kuulukaan sen vastuualueeseen.

USSOUTHCOMin päämaja oli monia vuosia Panaman kanavavyöhykkeellä Panamassa kanavan Tyynenmeren puoleisessa päässä, mutta se siirrettiin syyskuussa 1997 Miamiin USSOUTHCOMin toiminta-alueen ulkopuolelle. Yhdysvaltain huumeiden vastaisessa sodassa USSOUTHCOM tukee DEA:ta, oikeusministeriötä ja siirtolaisuus- ja tullivirastoa pysäyttämään huumekauppa toiminta-alueeltaan. Se suorittaa ilma- ja meritarkkailua ja saa prosentin eli noin 17,8 miljardia dollaria (vuonna 2000) liittovaltion huumeiden vastaiseen taisteluun suunnatuista varoista.

USSOUTHCOMin komentaja on kenraali Douglas M. Fraser (USAF) kesäkuusta 2009. Hänen edeltäjiään olivat amiraali James G. Stavridis (U.S. Navy) 19. lokakuuta 2006 lähtien ja Bantz J. Craddock (US Army) 2004–2006.

USSOUTHCOMin alaisuuteen kuuluvat:

Sotatoimialueet


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta USSOUTHCOM.