Työturvallisuuskortti

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Työturvallisuuskortti on työpaikoilla työturvallisuuden edistämiseksi tarkoitettu koulutusohjelma, jossa läpäisyn merkkinä jaetaan erimuotoinen kortti. Kortin saa käytyään kurssin, joka sisältää tietoa työpaikan riskeistä ja työskentelystä riskien kanssa. Työturvallisuuskortti on julkishallinnon käsitteen mukaisesti yleisnimi, jolla viitataan yleisesti määrittelemättömän tahon pitämään työturvallisuuskoulutukseen, jonka suorittamisen merkkinä toimii muovinen tai virtuaalinen kortti.

Työturvallisuuskortti-termiä ei pidä sekoittaa Työturvallisuuskeskus R.Y:n TTK TYÖTURVALLISUUSKORTTI-tuotenimeen.

Yleisesti työturvallisuuskoulutuksen tavoitteet ovat:

  • parantaa käytännön yhteistoimintaa yhteisillä työpaikoilla tilaaja- ja toimittajayritysten välillä
  • tukea työnopastusta yhteisillä työpaikoilla
  • antaa perustietoa työsuojelusta
  • vähentää eri tilaajien antamaa päällekkäistä koulutusta
  • herättää työpaikoilla kiinnostusta ja motivaatiota oman henkilöstön työturvallisuusosaamiseen ja
  • pyrkiä vähentämään työtapaturmia, vaaratilanteita ja haitallista kuormittumista.

Työturvallisuuskortin suoritustapoja on erilaisia. Verkkokoulutuksen ja verkkotestin ohella voidaan perinteisesti suoritta 8h luokkaopetus ja kirjallinen tentti, joka voidaan suorittaa yhdessä tai kahdessa osassa. Jos kurssilaisella on lukemiseen tai oppimiseen liittyviä vaikeuksia, tentti on mahdollista toteuttaa suullisesti.

Työturvallisuuskorttiin tähtääviä koulutusohjelmia on useampia, joista tunnetuin on Työturvallisuuskeskus R.Y:n järjestämä kokonaisuus. Nykyään työturvallisuuskoulutusta voidaan tehdä niin luokkamuotoisesti kuin virtuaalisena verkkokoulutuksena. Verkkokoulutus on nouseva trendi sen luoman ajansäästön vuoksi. Tunnetuin työturvallisuuden verkkokoulutus lienee Ruotsin ENTRE-kortti. Myös Alankomaissa, Ranskassa ja Saksassa voidaan kursseja tehdä verkossa.

Toimialat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työturvallisuuskortteja on eri toimialoille. Näistä voidaan mainita palo- ja pelastusala, sähköala-, sekä yleiset muut yrityskohtaiset järjestelmät.

TTK Työturvallisuuskoulutus haarautuu yli kymmeneen toimialakohtaiseen kokonaisuuteen sekä erikseen myönnetyihin yrityssisältöihin. Myös kouluttajilla on oikeus soveltaa sisältöä koulutettavan ryhmän mukaan. Jokaisesta erilaisesta toimialakohtaisesta sisällöstä saa kuitenkin täsmälleen samanlaisella ulkoasulla olevan kurssin suorittamiskortin. Kaikissa tapauksissa suorittamisesta myönnetään samanlainen työturvallisuuskortti.[1]

TTK TYÖTURVALLISUUS - kouluttajan edellytykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työturvallisuuskorttikursseja ovat oikeutettu pitämään kouluttajat, jotka täyttävät kouluttajakriteerit ja ovat suorittaneet kaksipäiväisen työturvallisuuskorttikouluttajakoulutuksen.[2]

Työturvallisuuskortin käyttöönotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työturvallisuuskortin käyttöönotto on työpaikoille vapaaehtoista, eikä Suomen laissa ole mainintaa työturvallisuuskortista. [3] Ensisijainen tarkoitus on ollut kehittää yhteisten työpaikkojen (alihankkijat ja päämiehet samalla työmaalla) turvallisuutta. Kortti ei kuitenkaan korvaa uusien työntekijöiden työpaikkakohtaista perehdyttämistä. Kortti soveltuu ja sitä myös käytetään muillakin esimerkiksi teollisuuden työpaikoilla.selvennä Kortin käytöllä on todettu olevan myönteinen vaikutus työpaikkojen turvallisuuden kehittymiseen.lähde?

Sähköiset vaatimukset työturvallisuuskoulutuksen ympärillä ovat viimeaikoina lisääntyneet merkittävästi myös EU:n vapaan työvoiman liikkuvuuden kautta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.