Tulityökortti

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tulityökortti on Suomen pelastusalan keskusjärjestön ry. (SPEK) myöntämä määräaikainen kortti, jonka haltijalla on oikeus tulitöiden tekemiseen. Myös tulityöluvan myöntäjällä tulee olla voimassa oleva tulityökortti.

Finanssialan Keskusliitto on laatinut Tulityöt-suojeluohjeen, joka ohjaa tulitöiden tekemistä tilapäisellä tulityöpaikalla. Finassialan Keskusliiton suojeluohjeet ovat usein perustana vakuutusyhtiöiden omille vakuutusehdoille.

Tulityöt ovat palovaaran aiheuttavia töitä, joita tehdään yleisesti rakennusalalla sekä metalli- ja kemianteollisuudessa. Tulitöihin kuuluvat esimerkiksi työt, joissa käytetään liekkiä tai joista syntyy kipinöitä. Katto- ja vedeneristysalaan kuuluvia tulitöitä ovat esimerkiksi alustan kuivaaminen liekillä ja bitumin kuumentaminen bitumipadassa. Tilapäisellä tulityöpaikalla tulitöitä tekevällä henkilöllä tulee olla voimassa oleva tulityökortti. Kortti hankitaan ja määräajan ylittäneet kortit uusitaan päivän mittaisilla tulityökursseilla, joita järjestävät muun muassa pelastusliitot, oppilaitokset ja koulutusalan yrittäjät. Kortti on voimassa viisi vuotta koulutuspäivästä lukien.

Tulityökoulutus sekä katto- ja vedeneristysalan tulityökoulutus yhdistyivät 1.1.2016. Ennen vuotta 2016 suoritettu koulutus on voimassa kortissa mainitun ajan ja oikeuttaa tekemään vain kortin mukaisia tulitöitä: tulitöiden turvallisuustutkinto oikeuttaa tekemään vain tulitöitä, ja katto- ja vedeneristysalan tulitöiden turvallisuustutkinto vain katto- ja vedeneristysalan tulitöitä. Kadonneen kortin tilalle voi hankkia uuden kortin SPEKin verkkokaupasta tai rekisteripalveluista.

Tulityökoulutusta järjestävät yleiset oppilaitokset, palokunnat, SPEK ja yksityiset yritykset.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.