Tulityökortti

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tulityökortti yleinen nimi tulitöiden työturvallisuuteen liittyvistä koulutusohjelmista, jonka läpipääsemisestä myönnetään erilaisia muovikortteja. Yleisesti tällaisen korttikoulutuksen haltijalla on oikeus tulitöiden tekemiseen

Tulityökortti-termiä ei pidä sekoittaa on Suomen pelastusalan keskusjärjestön ry. (SPEK) myöntämä määräaikainen kortti SPEK TULITYÖKORTTI-tuotteeseen. Myös tulityöluvan myöntäjällä tulee olla voimassa oleva tulityökortti.

Finanssialan Keskusliitto on laatinut Tulityöt-suojeluohjeen, joka ohjaa tulitöiden tekemistä tilapäisellä tulityöpaikalla. Finassialan Keskusliiton suojeluohjeet ovat usein perustana vakuutusyhtiöiden omille vakuutusehdoille, joissa on SPEK määrityksen mukana.

Tulityöt ovat palovaaran aiheuttavia töitä, joita tehdään yleisesti rakennusalalla sekä metalli- ja kemianteollisuudessa. Tulitöihin kuuluvat esimerkiksi työt, joissa käytetään liekkiä tai joista syntyy kipinöitä. Katto- ja vedeneristysalaan kuuluvia tulitöitä ovat esimerkiksi alustan kuivaaminen liekillä ja bitumin kuumentaminen bitumipadassa. Tilapäisellä tulityöpaikalla tulitöitä tekevällä henkilöllä tulee olla voimassa oleva tulityökortti. Kortti hankitaan ja määräajan ylittäneet kortit uusitaan päivän mittaisilla tulityökursseilla, joita järjestävät muun muassa pelastusliitot, oppilaitokset ja koulutusalan yrittäjät. Kortti on voimassa viisi vuotta koulutuspäivästä lukien.

Tulityökoulutus sekä katto- ja vedeneristysalan tulityökoulutus yhdistyivät 1.1.2016. Ennen vuotta 2016 suoritettu koulutus on voimassa kortissa mainitun ajan ja oikeuttaa tekemään vain kortin mukaisia tulitöitä: tulitöiden turvallisuustutkinto oikeuttaa tekemään vain tulitöitä, ja katto- ja vedeneristysalan tulitöiden turvallisuustutkinto vain katto- ja vedeneristysalan tulitöitä.

Kadonneen SPEK TULITYÖKORTIN tilalle voi hankkia uuden kortin SPEKin verkkokaupasta tai rekisteripalveluista. SPEK Tulityökoulutusta järjestävät yleiset oppilaitokset, palokunnat, SPEK ja yksityiset yritykset. Kirjaimellisesti tulkiten SPEK Tulitöiden rajoitteiden mukaisesti henkilö ei saa sytyttää kynttilää sisätiloissa muualla kuin vakituisella tulityöpaikalla.

Mikäli yrityksen tupakointipaikkaa ei ole määritelty vakituiseksi tulityöpaikaksi, tulee sitä käsitellä tilapäisenä tulityöpaikkana. Tällöin vaaditaan alkusammutuskalusto, tulityöaikainen palovartiointi ja tulityön jälkeinen vartiointi standardin SFS5900 mukaisesti.

Yleisesti ottaen nykyään markkinoilta löytyy useampia vastaavan tulityökoulutuksen tarjoavia kaupallisia toimijoita.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.