Tulikannus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Harry Hotspur
1800-luvun taiteilijan näkemys Harry Hotspurin kuolemasta.

Sir Henry Percy eli Harry Hotspur (suomennettuna Tulikannus[1][2], s. 20. toukokuuta 1364/1366 Alnwickin linna21. heinäkuuta 1403) oli englantilainen aatelinen ja kapinallinen.

Harry Hotspur oli Henry Percyn, Northumberlandin ensimmäisen jaarlin, vanhin poika ja Alnwickin neljäs lordi Percy. Harryn äiti oli Margaret Neville, Neville de Rabyn paronin tytär. Harry Hotspur sai lempinimensä kiivaan luonteensa johdosta.

Harry syntyi Alnwickissa ja sai varhain maineen taitavana sotilaana taisteltuaan skotteja ja ranskalaisia vastaan. Hän taisteli Douglasin jaarlia James Douglasia vastaan Otterburnin taistelussa elokuussa 1388 ja hänet vangittiin, mutta vapautettiin myöhemmin lunnaita vastaan[3]. Harry muutti Calais’hin vuonna 1391 ja toimi Bordeaux’n kuvernöörinä vuosina 1393–1395. Palattuaan Ranskasta Harry auttoi isäänsä kukistamaan kuningas Rikhard II:n. Valtaan nousi Henry Bolingbroke, josta kruunattiin Henrik IV.

Vuonna 1403 Harry johti Henrik IV:n vastaista kapinaa yhdessä setänsä Worcesterin jaarlin Thomas Percyn kanssa. He liittoutuivat yhdessä walesilaisen kapinallisen Owain Glyndŵrin kanssa. Ennen kuin he saivat yhdistettyä voimansa Harry Hotspur kukistettiin Shrewsburyn taistelussa 21. heinäkuuta. Hän sai surmansa avattuaan visiirinsä saadakseen raitista ilmaa (hänellä oli yllään peltinen haarniska), kun nuoli iskeytyi hänen suuhunsa. Harry haudattiin Shropshiren Whitchurchiin, mutta myöhemmin hänet kaivettiin haudasta ja ruumis paloiteltiin osiin.[4]

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Hotspur oli naimisissa Lady Elizabeth Mortimerin kanssa. Elizabeth Mortimer oli Marchin kolmannen jaarlin Edmund Mortimerin ja Philippa Plantagenetin tytär. Philippa oli Antwerpenin Lionelin tytär, Lionel taasen oli Edvard III:n poika.

Harrylla ja Elizabethillä oli kolme lasta: Henry Percy, Northumberlandin kolmas jaarli (1392/1393–1455), Lady Elizabeth Percy (k. 1437, hän oli Jane Seymourin isoisoisoäiti) ja ilmeisesti nuorena kuollut Matilda Percy (hänen puolisonsa oli Edvard III:n poika Sir John de Southeray).

Hotspur kirjallisuudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harryn aseenkantaja John Harding (tai Hardyng) kirjoitti Englannin historiaa käsittelevän teoksen, joka oli pääosin kertomus Percyn suvun suuruudesta. Tämä kirjoitus oli yksi Shakespearen näytelmän Henrik IV: Ensimmäinen osa lähteistä. Näytelmän alaotsikkona oli Life and Death of Henry surnamed Hotspur (”Henryn, sukunimeltään Hotspur, elämä ja kuolema”). Näytelmässä Tulikannus kuvataan samanikäiseksi kuin päävihollisensa prinssi Hal (eli Henrik V). Todellisuudessa Harry oli paljon vanhempi kuin 16-vuotias prinssi.

Jalkapalloseura Tottenham Hotspur on saanut nimensä Harry Hotspurin mukaan.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. William Shakespeare: Kuningas Henrik Neljäs I. toinen näytös, neljäs kohtaus. Suomentanut Paavo Cajander. , 1897. www (viitattu 28.3.2018).
  2. William Shakespeare: Henrik IV, ensimmäinen osa, s. 21. Suomentanut Matti Rossi. WSOY, 2004.
  3. http://www.bbc.co.uk/shropshire/history/2003/02/battle_of_shrewsbury/who_was_who.shtml
  4. a b http://www.bbc.co.uk/legacies/heritage/england/tyne/article_3.shtml