Tulemajoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tulemajoki
Tulomdjogi
Тулемайоки
Tulemajokea Salmin taajaman tuntumassa, taustalla rautatiesilta.
Tulemajokea Salmin taajaman tuntumassa, taustalla rautatiesilta.
Alkulähde Tulemajärvi
Laskupaikka Laatokka, Lunkulanlahti
Maat Venäjä, (Karjalan tasavalta)
Pituus 45 km

Tulemajoki (karj. Tulomdjogi, ven. Тулемайоки) on 45 kilometriä pitkä Tulemajoen vesistön laskujoki Pitkärannan piirissä Karjalan tasavallan eteläosassa Venäjällä. Joki sijaitsee pääasiassa Suomen Neuvostoliitolle luovuttamalla alueella. Ennen alueluovutuksia joesta oli Suomen puolella noin 40 kilometriä ja myös suurin osa lähdevesistä oli Suomen puolella.

Tulemajoki saa alkunsa Tulemajärvestä, jonne muun muassa Kollaanjoki ja Naravosjoki laskevat. Tulemajärvestä joki virtaa etelään ja siihen laskevat muun muassa Kivijoki ja Kivioja sekä Orusjärven ja Palojärven laskujoet. Suupuolessaan joki levenee lahtimaiseksi ja laskee Laatokan Lunkulanlahteen Salmin taajaman luona. Taajama oli Suomen aikana Salmin kunnan kirkonkylä ja sen nimi oli Tulema.

Tulemajoen suurimmat kosket ovat Rompakonkoski (350 metriä pitkä, 2,6 metriä korkea, 0,26 MW), Suur-Jukakoski (450 m pitkä, 12,2 m korkea, 1,58 MW), Pien-Jukakoski (300 m pitkä, 9,9 m korkea, 1,18 MW), Dolgosenkoski (400 m pitkä, 3,2 m korkea, 0,41 MW) ja Tulemakoski (5,6 m korkea, 0,72 MW).[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rosberg J. E. et al (toim.): Suomenmaa 5, Viipurin lääni. Helsinki: Tietosanakirja osakeyhtiö, 1923.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]