Tsahurit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
tsahurit
Tšahurien asuinalue Dagestanin ja Azerbaidžanin rajaseudulla.
Tšahurien asuinalue Dagestanin ja Azerbaidžanin rajaseudulla.
Väkiluku 20 000
Asuinalueet Azerbaidžan, Dagestan
Kielet tšahuri, azeri, venäjä
Uskonnot islam

Tsahurit ovat pieni kaukasialainen kansa Itä-Kaukasiassa Dagestanin eteläosassa ja Azerbaidžanin pohjoisosassa. Tsahureita on vain noin 20 000, joista noin 15 000 asuu Azerbaidžanissa. Tsahureitten määrä on kasvanut vuodesta 1979 vuoteen 1989 48,8 prosenttia. He puhuvat tsahurin kieltä ja ovat uskonnoltaan muslimeita. He kutsuvat itseään nimellä Liqhy, mutta heidät tunnetaan yleisesti nimellä tšahur, joka on myös heidän suurimman kylänsä nimi.

Elinkeinot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Azerbaidžanin tsahurit ovat perinteisesti harjoittaneet elinkeinonaan maataloutta. He kasvattavat maissia, ohraa, vehnää, riisiä ja hirssiä. He myös kasvattavat lampaita ja siipikarjaa. Lisäksi he ovat hankkineet lisätuloja puutarhanhoidolla, silkin tuotannon ja tupakan viljelyllä. Neuvostoaikana heidän taloudellinen asemansa vahvistui uuden teknologian myötä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa tsahureista asui alkujaan Dagestanissa, mutta 1200-luvulla osa heistä muutti Azerbaidžaniin. Vuosisatojen ajan he taistelivat itsenäisyydestään Turkkia ja Persiaa vastaan. Tsahurit muodostivat liiton Venäjän keisarikunnan kanssa 1800-luvun alussa, koska katsoivat Venäjän auttavan heitä Turkkia ja Persiaa vastaan. Näin he päätyivät Venäjän alaisuuteen. Tsahurit karkotettiin 1800-luvun puolivälistä Dagestanista Azerbaidžaniin, mistä he palasivat yhdeksän vuoden kuluttua, osan kuitenkin jäädessä Azerbaidžaniin, missä suurin osa tsahureista nykyisin asuu.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.