Trypsiini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Malli trypsiinin rakenteesta

Trypsiini on entsyymi, joka aiheuttaa proteolyysiä eli pilkkoo valkuaisaineita eli proteiineja. Tällaisia valkuaisaineita pilkkovia entsyymejä kutsutaan proteaaseiksi.

Trypsiini pilkkoo valkuaisaineita suhteellisen pieniksi peptideiksi. Se on spesifinen arginiini- ja lysiini-nimisten aminohappojen tähteiden viereisiin peptidisidoksiin.

Haima erittää trypsiinin esiastetta trypsinogeenia. Trypsinogeeni on inaktiivista, mikä suojaa sitä erittäviä soluja proteolyysiltä. Trypsinogeeni muuttuu trypsiiniksi ohutsuolessa ohutsuolen tuottaman enteropeptidaasin vaikutuksesta.

Veren trypsiinipitoisuuksia mitataan haimasairauksien diagnostiikassa. Haiman vaurioissa trypsiinin entsyymit vuotavat vereen ja antavat kuvan vaurion vakavuudesta. Esimerkiksi akuutin haimatulehduksen yhteydessä tavataan korkeita veren trypsiiniarvoja. Ruokailu saattaa ohimenevästi nostaa seerumin trypsiinipitoisuutta. Akuutissa pankreatiitissa trypsiinipitoisuus on yleensä merkittävästi suurentunut. Myös haimatiehyiden tukkeutuminen nostaa arvoja. Munuaisten vajaatoiminnassa pitoisuudet kohoavat verenkiertoon joutuneen trypsiinin hidastuneen eliminaation seurauksena.

Kroonisessa pankreatiitissa todetaan kirjallisuuden mukaan yli 50 %:lla potilaista alentuneita arvoja. Näillä potilailla trypsiinitaso ei kohoa myöskään koeaamiais- eikä kolekystokiniinistimulaatiolla. Matalia pitoisuuksia nähdään myös yli puolella insuliinidiabeetikoista ja lähes aina juveniilissa diabeteksessa.

Haimasyövässä arvot ovat koholla noin 50 %:lla potilaista, mutta pitoisuus saattaa olla myös alentunut.[1]

Trypsiinin entsyymikoodi on EC 3.4.21.4 ja CAS-numero 9002-07-7. Trypsiinin kemiallinen kaava on C6H15O12P3 ja sulamispiste 115 °C.

  1. TRYPSIINI Fimlab. Viitattu 4.9.2021.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.