Trondheimin lääni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruotsin aluelaajennukset Roskilden rauhassa vuonna 1658 on merkitty karttaan vihreällä.

Trondheimin lääni (ruots. Trondheims län, tanskaksi ja norjaksi Trondhjems len) on historiallinen linnalääni Norjan keskiosassa.

1500-luvulta eteenpäin Trondheimin lääni oli yksi Norjan neljästä linnaläänistä tai pääläänistä yhdessä Båhusin läänin, Akershusin läänin ja Bergenhusin läänin kanssa. Läänin laajuus on vaihdellut, mutta suurimmillaan lääniin kuului koko nykypäivän Trøndelag sekä Härjedalen ja Jämtland.

Lääni kuului Ruotsiin lyhyen aikaa vuosien 1658 ja 1660 välillä. Se kattoi tuolloin suunnilleen nykyisen Pohjois-Trøndelagin läänin, Etelä-Trøndelagin läänin, osia Møren ja Romsdalin läänistä (Nordmøre ja Romsdal) sekä Jämtlandin ja Härjedalenin. Lääni perustettiin 26. helmikuuta 1658, kun Ruotsi oli saanut Trøndelagin Roskilden rauhassa. Lääni luovutettiin Kööpenhaminan rauhassa 27. toukokuuta 1660, jolloin Trøndelag liitettiin jälleen Tanskaan ja Jämtland ja Härjedalen osaksi Ruotsin Västernorrlandin lääniä. Läänin kuvernöörinä toimi tuohon aikaan Claes Nilsson Stiernsköld.

Lääni oli olemassa vielä kaksi vuotta, kunnes Tanska-Norja jaettiin amteihin vuonna 1662 ja muodostettiin Trondhjemin Amt.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Trondhjems Amt