Trivium

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee metalliyhtyettä. Trivium on myös vapaiden taitojen taideluokka.
Trivium
Trivium esiintymässä Wacken Open Air- festivaaleilla vuonna 2017.
Trivium esiintymässä Wacken Open Air- festivaaleilla vuonna 2017.
Tiedot
Toiminnassa 1999–
Tyylilaji thrash metal, metalcore, heavy metal, groove metal[1], melodinen death metal[2], progressiivinen metalli[3]
Kotipaikka Yhdysvallat Florida, Yhdysvallat
Laulukieli englanti
Jäsenet

Matt Heafylaulu, kitara
Corey Beaulieu, kitara, taustalaulu
Paolo Gregolettobasso, taustalaulu
Alex Bentrummut

Entiset jäsenet

Travis Smith, rummut (1999–2010)
Nick Augusto, rummut (2010–2014)
Mat Madiro, rummut (2014–2015)
Brent Young, kitara (1999–2001)
, basso (2001–2004)
Brad Lewter, laulu (1999)
Jarred Bonaparte, basso (1999)
Erxhan, kitara (1999)

Levy-yhtiö

Roadrunner Records

Aiheesta muualla
Kotisivut

Trivium on vuonna 1999 perustettu yhtye Orlandosta, Yhdysvalloista. Triviumin tyylisuunnaksi voi määritellä melodisen metalcoren tai thrash metallin. Yhtyeen kaksi ensimmäistä albumia (Ember to Inferno ja Ascendancy) on luokiteltu metalcoreksi, mutta kolmannen albumin (The Crusade) jälkeen yhtye on pyrkinyt siirtymään pois metalcore-genrestä, mikä näkyy etenkin yhtyeen neljännellä albumilla Shogun. Yhtyeen viidennellä albumilla (In Waves) yhtye palasi takaisin metalcoren puolelle.

Yhtye on maininnut suurimpina vaikuttiminaan muun muassa yhtyeet Metallica, Megadeth, Pantera, Iron Maiden ja Slayer. Yhtye on saanut huomiota etenkin jäseniensä nuoresta iästä huolimatta ansaitusta menestyksestä ja kypsästä kappaleiden kirjoituskyvystä.

Yhtyeen tunnetuimpiin kappaleisiin kuuluvat muun muassa "Pull Harder on the Strings of Your Martyr", "Throes of Perdition", "Down from the Sky", "In Waves", "Strife" , "Until The World Goes Cold" ja "The Sin And The Sentence"

Yhtyeen ensimmäinen täyspitkä albumi Ember to Inferno (2003), joka julkaistiin Lifeforce Recordsin levymerkillä, ei ennen seuraaja-albumiensa julkaisua saavuttanut valtavaa kaupallista menestystä, mutta herätti levy-yhtiöiden kiinnostuksen. Roadrunner Records allekirjoitti yhtyeen kanssa sopimuksen, ja maaliskuussa 2005 julkaistu kakkosalbumi Ascendancy oli yhtyeen ensimmäinen kosketus varsinaiseen menestykseen sekä kriitikoiden että yleisön piirissä ja kohotti yhtyeen kansainväliseen maineeseen. Albumi oli työstetty huolellisemmin kuin edeltäjänsä, ja sen äänimaailmakin oli aivan toista luokkaa.

Ascendancyn seuraaja, vuoden 2006 The Crusade on onnistunut ylittämään edeltäjänsä myyntiluvut, johon vaikutti paljon myös albumille annetut suuret ennakko-odotukset. Metallilehti Kerrang! jopa ehti nimittää Triviumin Metallican manttelinperijäksi, ja yhtyettä alettiinkin ennakoida "Uudeksi Metallicaksi" monissa yhteyksissä Ascendancyn julkaisun jälkeen. The Crusade -albumi on herättänyt ristiriitaisia mielipiteitä fanien keskuudessa, koska yhtye otti albumilla rajun uuden tyylisuunnallisen harppauksen, joka näkyy ainakin lähes kokonaan kadonneena huutolauluna. Lisäksi laulaja-kitaristi Matt Heafy on uuden albumin myötä saanut kritiikkiä monen mielestä liiankin paljon Metallican James Hetfieldiä plagioivasta laulutyylistä. Heafy kuitenkin on todennut, että siirtyminen kokonaan puhtaisiin lauluosuuksiin johtuu musikaalisesta kypsymisestä, jolloin tarve huuto-osuuksille on vähentynyt. Näinä aikoina Heafy alkoi myös kuunnella muun muassa Queenia ja Beatlesia.

Yhtye julkaisi uuden Shogun-nimisen albumin 30. syyskuuta 2008. Levyllä on myös Ascendancy ja Ember To Inferno -albumeilta tuttua huutolaulua. 4. tammikuuta 2010 ilmoitettiin, että yhtyeen alkuperäinen rumpali Travis Smith on jättänyt yhtyeen. Uudeksi rumpaliksi tuli Nick Augusto. Elokuussa 2011 yhtye julkaisi In Waves -nimeä kantavan viidennen studioalbuminsa. Se on sisällöltään hyvin vaihteleva yhdistellen ominaisuuksia aiemmilta levyiltä ja esitellen yhtyeen uutta olemusta. Huutolaulun lopetuksesta muutama vuosi taaksepäin kritisoitu Matt Heafy on palannut In Wavesin myötä juurilleen ja hoitaa live-esityksien huuto-osuudet yhteistyössä kitaristi Corey Beaulieun kanssa.

Yhtye julkaisi lokakuussa 2013 kuudennen albuminsa Vengeance Falls, jonka tuotti Disturbed-yhtyeen laulaja David Draiman.

Trivium ilmoitti 7. toukokuuta 2014, että rumpali Nick Augusto on eronnut yhtyeestä. Basisti Paolo Gregoletto ilmoitti asiasta ensimmäisenä Triviumin Facebook-sivulla.

Yhtye julkaisi heinäkuussa 2015 tiedon uudesta albumista, joka kantaa nimeä Silence in the Snow ja joka julkaistaisiin 2. lokakuuta 2015 maailmanlaajuisesti.selvennä Albumilla soittaa ensimmäistä kertaa Mat Madiro, joka korvasi Nick Auguston 2014. Saman vuoden joulukuussa yhtye ilmoitti virallisesti Mat Madiron erosta yhtyeestä ja että hänen paikalle rumpuihin tuli Paul Wandtke. Paul Wandtke erotettiin yhtyeestä lokakuussa 2016 ja hänen tilalleen valittiin Alex Bent.

Trivium Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen kerran Trivium esiintyi Suomessa lokakuussa 2005 Helsingin Tavastialla konserttinsa peruttaneen The Tearsin sijaan. Marraskuussa 2006 yhtye toimi Iron Maidenin lämmittelijänä Helsingissä ja Tampereella yhteensä kolmessa konsertissa, joissa yhtye esitti 45 minuutin setin.

Trivium saapui European leg of The Crusade World Tour 2007 -kiertueellaan Suomeen Kulttuuritalolle 8. toukokuuta 2007. Kiertue oli Triviumin ensimmäinen pääesiintyjänä Suomessa, ja konserttia lämmittelivät Annihilator ja Sanctity. Loppuvuodesta Trivium konsertoi vielä Tampereella 13. joulukuuta 2007 ja Helsingissä 14. joulukuuta 2007 yhdessä Machine Headin, Arch Enemyn, Dragonforcen ja Shadows Fallin kanssa.

Trivium saapui Suomeen Slayerin The Unholy Alliance: Chapter III -kiertueen mukana. The Unholy Alliance esiintyi 26. marraskuuta 2006 Tampereella ja 27. marraskuuta Helsingin jäähallissa.

Trivium esiintyi Suomessa 16. marraskuuta 2011 In Flames -yhtyeen kanssa.

Trivium nähtiin Suomessa Tuska Open Air-festivaaleilla Helsingissä 29. kesäkuuta 2012. Myöhemmin samana vuonna Trivium nähtiin Suomessa Helsingissä loppuunmyydyssä The Circuksessa 2. marraskuuta 2012. Keikalla lämmittelivät As I Lay Dying, Caliban ja Upon a Burning Body.lähde?

Trivium nähtiin Suomessa yli kolmen ja puolen vuoden tauon jälkeen Kauhajoen Nummirock-festivaaleilla 25. kesäkuuta 2016.

Trivium esiintyi 27. helmikuuta 2017 The Circuksessa Helsingissä.[4] Keikalla lämmittelivät brittiyhtyeet SikTh ja SHVPES. Yhtye palasi Suomeen runsas vuosi myöhemmin The Sin and The Sentence -kiertueella, jota lämmittelivät Power Trip ja Venom Prison.

Yhtye konsertoi Suomessa seuraavan kerran 25. tammikuuta 2023 Helsingin Kulttuuritalolla yhdessä Heaven Shall Burnin kanssa.

Matt Heafy esiintymässä vuonna 2014.

Entiset jäsenet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Brent Young – kitara (1999–2001), basso (2001–2004)
  • Brad Lewter – laulu (1999)
  • Jarred Bonaparte – basso (1999)
  • Erxhan – kitara (1999)
  • Travis Smith – rummut (1999–2010)
  • Nick Augusto – rummut (2010–2014)
  • Mat Madiro – rummut (2014–2015)
  • Paul Wandtke – rummut (2015–2017)
Trivium esiintymässä vuonna 2013.
Pääartikkeli: Triviumin diskografia

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]