Trinity College (Oxford)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Oxfordin yliopiston collegea. Muita samannimisiä oppilaitoksia on täsmennyssivulla.
Trinity College
Perustettu 1555
Opiskelijoita 308
Jatko-opiskelijoita 121[1]
Sijainti Oxford, Englanti
Yhdistynyt kuningaskunta
Osoite Broad Street
Oxford OX1 3BH
Yhteistyö Churchill College (Cambridge)[2]
Sivusto www.trinity.ox.ac.uk
Trinity College, Oxford.

Trinity College on yksi Oxfordin yliopiston 38 collegesta. Sen perusti vuonna 1555 katolilainen Sir Thomas Pope, joka kouluttautui lakimieheksi ja nousi vaikutusvaltaiseen asemaan kuningas Henrik VIII:n aikana. Hän toimi Henrik VIII:n lakkauttamien luostarien pesänhoitajana ja vaurastui. Hän päätti perustaa collegen samalla paikalla aiemmin sijainneen Durham Collegen rakennuksiin. Pope sai collegelleen kuninkaallisen erioikeuden kuningatar Marialta vuonna 1555. Popen toiveissa oli ollut, että collegen opiskelijat olisivat muistaneet häntä messuissa hänen kuolemansa jälkeen. Pope kuoli vailla elossa olevia jälkeläisiä vuonna 1559, jolloin Englannin hallitsijaksi oli jo noussut Elisabet I ja Englanti oli palannut protestanttiseksi.

Durham College oli sijainnut Trinity Collegen paikalla vuodesta 1286 Englannin uskonpuhdistukseen saakka. Siellä olivat opiskelleet durhamilaiset benediktiinimunkit. Durham College oli omistettu pyhälle Cuthbertille, Neitsyt Marialle sekä Pyhälle Kolminaisuudelle. Näistä viimeksi mainittu ilmeisesti antoi nimen Thomas Popen perustamalle Trinity Collegelle.[3]

Kuuluisia alumneja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. University of Oxford: Admissions, Postgraduate courses, College Guide: Trinity College ox.ac.uk. Arkistoitu 12.8.2010. Viitattu 28.6.2010. (englanniksi)
  2. Queens' College (Cambridge): College twinnings quns.cam.ac.uk. Viitattu 28.6.2010. (englanniksi)
  3. Trinity College (Oxford): A Historical Guide trinity.ox.ac.uk. Arkistoitu 5.1.2014. Viitattu 28.6.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.