James Stuart

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
James Stuart, Vanhempi Kruununtavoittelija

James Francis Edward Stuart (10. kesäkuuta 16881. tammikuuta 1766) oli Skotlannin ja Englannin kruununtavoittelija (16. syyskuuta 17011. tammikuuta 1766), jota yleisesti kutsuttiin Vanhemmaksi kruununtavoittelijaksi (engl. The Old Pretender). Hänen jakobiitti-kannattajansa nimesivät hänet Englannin kuninkaaksi Jaakko III ja Skotlannin kuninkaaksi Jaakko VIII.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James Stuart oli syntymästään saakka kiistojen kohteena. Hänen katolinen isänsä Englannin kuningas Jaakko II ja Skotlannin kuningas Jaakko VII oli saanut ensimmäisen vaimonsa kanssa kaksi tytärtä, jotka oli kasvatettu protestantismiin ja olivat jo aikuisia. Jaakko II katolisuus oli vaikeuttanut hänen asemaansa, häntä vastaan oli kapinoitu ja hän oli joutunut keskeyttämään parlamentin toiminnan. Koska hänen seuraajakseen oli odotettu toista tyttäristä, aiheutti kruununprinssin syntyminen huhuja oikean lapsen kuolemisesta ja vaihdokista. James vietiin turvaan Ranskaan, samalla kun hänen isänsä yritti säilyttää kruununsa

Prinssi kasvatettiin Ranskassa, missä kuningas Louis XIV tunnusti hänet Englannin ja Skotlannin kruununperilliseksi ja tämä aloitti jakobiittiliikkeen. Isänsä kuoltua hänet julistettiin kahden maan kuninkaaksi, Englannin Jaakko III ja Skotlannin Jaakko VIII, jonka tunnustivat muun muassa Ranska ja Espanja ja muut katoliset maat. Vastaavasti nämä kieltäytyivät tunnustamaan kuningas Vilhelm III:n, kuningatar Maria II:n tai kuningatar Annan brittien laillisina hallitsijoina.

Jaakko teki vuonna 1708 Ranskan laivaston avulla epäonnistuneen yrityksen palata valtaan. Sisarpuolensa Annan kuoltua James olisi saattanut 1714 saada protestantismiin kääntymällä saada parlamentilta vallan, mutta hän kieltäytyi. Uuden Ison-Britannian vallanperimyslain mukaan parlamentti käytti valtaansa ja valitsi uudeksi hallitsijaksi Hannoverin vaaliruhtinaan Yrjö I:n.

Jakobiitit käynnistivät Skotlannissa kapinan aikomuksenaan palauttaa "kuningas Jaakko III ja VIII" valtaistuimelle. Vuonna 1715 James Stuart saapui ensimmäisen kerran Skotlannin maaperälle ja Sheriffmuirissa käytiin ratkaisematon taistelu. James oli kuitenkin tyytymätön kokemaansa tukeen, perui suunnitellut kruunajaiset ja palasi Ranskaan. Siellä hänen suojelijansa Louis XIV oli kuollut ja epäonnistuneen kapinan myötä hänen läsnäolonsa ei ollut enää toivottu. Paavi tarjosi hänelle turvapaikan Roomassa, missä hän eli lopun elämäänsä.

Charles Edward Stuart, nuori vallantavoittelija, oli James Stuartin poika.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:James Francis Edward Stuart