Tommaso Rocchi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tommaso Rocchi vuonna 2008.

Tommaso Rocchi (s. 19. syyskuuta 1977 Venetsia, Italia) on italialainen jalkapalloilija, pelipaikaltaan hyökkääjä. Rocchi edustaa Italian Serie A:ssa pelaavaa roomalaisseura SS Laziota. Rocchin uran ensimmäinen ammattilaisseura oli Juventus, mutta hän ei onnistunut ikinä nousemaan torinolaisseuran ykkösjoukkueeseen. Ura jatkui Italian alasarjojen joukkueissa Pro Patriassa, US Fermanassa, FBC Saronnossa ja Calcio Comossa, joissa maaleja syntyi kohtalaisesti.

Vuonna 2000 Rocchi siirtyi Serie B:ssä pelanneeseen Treviso FBC:hen, jossa hän teki kahdeksan maalia. Vuotta myöhemmin hän siirtyi saman sarjatason Empoli FC:hen, jonka paidassa tehdyt 11 maalia auttoivat omalta osaltaan pientä toscanalaisseuraa nousemaan Serie A:han. Seuraavalla kaudella Rocchi tekikin debyyttinsä Serie A:ssa. Hän pelasi Empolin paidassa vielä kaksi kautta tehden 17 maalia, muun muassa hattutempun Juventusta vastaan kaudella 2003–2004. Empolin pudottua sarjaporrasta alaspäin keväällä 2004 Rocchi vaihtoi jälleen seuraa. Ensimmäistä kertaa urallaan Rocchi pääsikin pelaamaan isossa seurassa, kun SS Lazio nappasi hänet.

Lähtökohdat uudessa joukkueessa eivät olleet helpot, kun pahojen talousvaikeuksien runtelema Lazio oli joutunut myymään suuren osan tähdistään. Kärkipäässä pelaamaan tottunut Lazio varmistikin sarjapaikkansa vasta viimeisellä kierroksella. Rocchi oli kuitenkin kauden valopilkku tehdessään liigassa 13 maalia ja pelaten samalla uransa parhaan kauden. Myös Lazion kannattajat ottivat miehen nopeasti omakseen ja lopullisesti Rocchi pääsi fanien sydämiin maalatessaan derbyssä arkkivihollista AS Romaa vastaan. Kahdella seuraavalla kaudella hän iski 16 maalia ja Lazion sijoituttua keväällä 2007 sarjassa kolmanneksi seura pääsi neljän vuoden tauon jälkeen mestarien liigaan.

Kapealla materiaalilla pelanneelle Laziolle europeleistä aiheutunut otteluruuhka oli ylitsepääsemätön este ja sarjapelit sujuivatkin heikosti. Myöskään Rocchi ei päässyt omalle tasolleen, johon vaikutti varmasti myös Lazion presidentin Claudio Lotiton kanssa pitkään jatkuneet erimielisyydet jatkosopimuksesta, jonka suhteen ei lukuisista yrityksistä huolimatta ollut päästy molempia tyydyttävään ratkaisuun.

Lazion tie mestarien liigassa katkesi alkulohkoon ja tämän jälkeen joukkueen otteet Serie A:ssa alkoivat hieman kohentua. Myös Rocchi alkoi kevätkaudella päästä omalle tasolleen ja varsinkin, kun vuoteen 2013 ulottuva jatkosopimus vihdoin syntyi vuoden 2008 alussa miehen otteisiin alkoi tulla vanhaa terävyyttä ja maaleja alkoi taas tulemaan. Uusi sopimus sinetöi myös käytännössä sen, että Rocchi pelaa uransa loppuun saakka taivaansinisissä.

Ennen kauden 2008–2009 alkua Rocchi nousi Lazion kapteeniksi. Kausi ei kuitenkaan ollut helppo, sillä hän kärsi useammasta loukkaantumisesta ja kunnossa ollessaankin joutui monta kertaa istumaan penkillä Goran Pandevin ja Mauro Zaraten napattua aloituskokoonpanon paikat hänen sijastaan.

Italian jalkapallomaajoukkueessa Rocchi on esiintynyt kolme kertaa.

Rocchi kuului Italian joukkueeseen Pekingin kesäolympialaisissa 2008. Hän onnistui myös maalinteossa alkulohkon toisessa pelissä Etelä-Koreaa vastaan. Hänen kisansa päättyivät kuitenkin ennenaikaisesti loukkaantumiseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]