Ero sivun ”Ortodoksinen kalenteri” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Envy (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
p fix
Rivi 7: Rivi 7:
== Ortodoksinen nimipäivä ==
== Ortodoksinen nimipäivä ==


Ortodoksisessa perinteessä ei tavallisesti juhlita tavallista länsimaista, [[Protestanttisuus|protestanttisen]] perinteen mukaista [[nimipäivä}}ä ja kyseistä henkilöä. Nimipäivänä muistelun kohteena on elävän henkilön sijasta hänen nimeensä liittyvä taivaallinen esirukoilija ja hänen muistonsa. Nimipäivä on vain sinä päivänä, jolloin muistellaan omaa taivaallista suojelijaa, vaikka samalla pyhällä saman (etu)nimisillä pyhillä olisi muitakin muistelupäiviä. Ortodoksillakin on siis vain yksi ”nimipäivä” vuodessa.
Ortodoksisessa perinteessä ei tavallisesti juhlita tavallista länsimaista, [[Protestanttisuus|protestanttisen]] perinteen mukaista [[nimipäivä]]ä ja kyseistä henkilöä. Nimipäivänä muistelun kohteena on elävän henkilön sijasta hänen nimeensä liittyvä taivaallinen esirukoilija ja hänen muistonsa. Nimipäivä on vain sinä päivänä, jolloin muistellaan omaa taivaallista suojelijaa, vaikka samalla pyhällä saman (etu)nimisillä pyhillä olisi muitakin muistelupäiviä. Ortodoksillakin on siis vain yksi ”nimipäivä” vuodessa.


== Kirjallisuutta ==
== Kirjallisuutta ==

Versio 31. joulukuuta 2010 kello 18.42

Ortodoksinen kalenteri perustuu ortodoksisen kirkon vanhaan perinteeseen. Ortodoksinen nimipäiväkalenteri poikkeaa Suomessa yleisessä käytössä olevasta nimipäiväkalenterista.

Ortodoksinen kalenteri

Kirkkovuoden jokaiselle päivälle, niin sanottuja suuria liikkumattomia juhlia lukuun ottamatta, on ortodoksisessa kalenterissa nimetty kyseisen päivän pyhä tai useampi pyhä. Kyseisenä päivänä muistellaan tätä tai näitä pyhiä ihmisiä kirkon kanonisoimina hurskaina kilvoittelijoina ja esimerkkeinä muille ihmisille.

Ortodoksinen nimipäivä

Ortodoksisessa perinteessä ei tavallisesti juhlita tavallista länsimaista, protestanttisen perinteen mukaista nimipäivää ja kyseistä henkilöä. Nimipäivänä muistelun kohteena on elävän henkilön sijasta hänen nimeensä liittyvä taivaallinen esirukoilija ja hänen muistonsa. Nimipäivä on vain sinä päivänä, jolloin muistellaan omaa taivaallista suojelijaa, vaikka samalla pyhällä saman (etu)nimisillä pyhillä olisi muitakin muistelupäiviä. Ortodoksillakin on siis vain yksi ”nimipäivä” vuodessa.

Kirjallisuutta

  • Kasanko, A. (toim.): Nimi ja usko: Ortodoksinen ristimänimiopas. 2. painos (1. painos 1952). Joensuu: Ortodoksinen veljestö, 1982. ISBN 951-95470-6-1.

Aiheesta muualla

Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.