Ortodoksinen kalenteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ortodoksinen kalenteri perustuu ortodoksisen kirkon vanhaan perinteeseen. Ortodoksinen nimipäiväkalenteri poikkeaa Suomessa yleisessä käytössä olevasta nimipäiväkalenterista.

Ortodoksinen kalenteri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkkovuoden jokaiselle päivälle, niin sanottuja suuria liikkumattomia juhlia lukuun ottamatta, on ortodoksisessa kalenterissa nimetty kyseisen päivän pyhä tai useampi pyhä. Kyseisenä päivänä muistellaan tätä tai näitä pyhiä ihmisiä kirkon kanonisoimina hurskaina kilvoittelijoina ja esimerkkeinä muille ihmisille.

Ortodoksinen nimipäivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ortodoksisessa perinteessä ei tavallisesti juhlita tavallista länsimaista, protestanttisen perinteen mukaista nimipäivää ja kyseistä henkilöä. Nimipäivänä muistelun kohteena on elävän henkilön sijasta hänen nimeensä liittyvä taivaallinen esirukoilija ja hänen muistonsa. Nimipäivä on vain sinä päivänä, jolloin muistellaan omaa taivaallista suojelijaa, vaikka samalla pyhällä saman (etu)nimisillä pyhillä olisi muitakin muistelupäiviäselvennä. Ortodoksillakin on siis vain yksi ”nimipäivä” vuodessa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kasanko, A. (toim.): Nimi ja usko: Ortodoksinen ristimänimiopas. 2. painos (1. painos 1952). Joensuu: Ortodoksinen veljestö, 1982. ISBN 951-95470-6-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.