Ero sivun ”Reindeerspotting – pako Joulumaasta” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
→‎Juoni: juonipaljastus alku/loppu
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 26: Rivi 26:
| amg =
| amg =
}}
}}
'''Reindeerspotting – pako Joulumaasta''' on suomalainen [[Rovaniemi|Rovaniemen]] narkomaaneista kertova dokumenttielokuva. Sen on ohjannut Joonas Neuvonen ja tuottanut Jesse Fryckman ja Oskari Huttu. Elokuvan ensi-ilta oli [[Tampereen elokuvajuhlat|Tampereen 40. kansainvälisillä lyhytelokuvajuhlilla]].
'''Reindeerspotting – pako Joulumaasta''' ({{k-en|Reindeer Spotting – Escape from Santaland}}) on suomalainen [[Rovaniemi|Rovaniemen]] narkomaaneista kertova dokumenttielokuva. Sen on ohjannut Joonas Neuvonen ja tuottanut Jesse Fryckman ja Oskari Huttu. Elokuvan ensi-ilta oli [[Tampereen elokuvajuhlat|Tampereen 40. kansainvälisillä lyhytelokuvajuhlilla]].


Elokuva kertoo sekakäyttäjien nuorisojoukosta, ja erityisesti työttömästä Janista, joka ajelehtii päämäärättömästi.
Elokuva kertoo sekakäyttäjien nuorisojoukosta, ja erityisesti työttömästä Janista, joka ajelehtii päämäärättömästi.
Rivi 36: Rivi 36:
Ääniraidalla kuullaan suomalaisia rap-artisteja kuten Notkeaa Rottaa.
Ääniraidalla kuullaan suomalaisia rap-artisteja kuten Notkeaa Rottaa.


''Reindeerspotting'' sai Suomessa harvinaisen 18 vuoden katsojaikärajan, koska se esittää huumeiden käyttöä yksityiskohtaisesti ja näyttää kuvattavien henkilöiden tekemiä rikoksia.
''Reindeerspotting'' sai Suomessa harvinaisen 18 vuoden katsojaikärajan, koska se esittää huumeiden käyttöä yksityiskohtaisesti ja näyttää kuvattavien henkilöiden tekemiä rikoksia. Tuotantoyhtiö valitti asetetusta ikärajasta valtion elokuvalautakuntaan ja myöhemmin korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Tuottajat vaativat ikärajan laskemista 15 vuoteen, sillä heidän mukaansa elokuvalla on tärkeä valistusarvo, ja elokuvasta olisi voitu keskustella avoimesti eikä nostaa tabuksi. KHO hylkäsi vaatimuksen.<ref>[http://yle.fi/uutiset/viihde/2010/04/reindeerspotting_pysyy_kiellettyna_alle_18-vuotiailta_1623884.html Reindeerspotting pysyy kiellettynä alle 18-vuotiailta] YLE Uutiset</ref>


Elokuvan nimi sisältää viittauksen brittiläiseen draamaelokuvaan [[Trainspotting]] (1996), jossa samaa aihepiiriä käsiteltiin [[skotlanti]]laisesta näkökulmasta.
Elokuvan nimi sisältää viittauksen brittiläiseen draamaelokuvaan [[Trainspotting]] (1996), jossa samaa aihepiiriä käsiteltiin [[skotlanti]]laisesta näkökulmasta.

Elokuva esitettiin ensimmäistä kertaa Suomen ulkopuolella [[Locarnon elokuvajuhlat|Locarnon elokuvajuhlien]] Kriitikkojen viikolla. Kriitikkojen viikko valitsi elokuvan kilpailusarjansa parhaimmaksi.<ref>[http://yle.fi/alueet/lappi/2010/08/reindeerspotting_voitti_elokuvapalkinnon_1905027.html Reindeerspotting voitti elokuvapalkinnon] YLE Uutiset</ref>


== Juoni ==
== Juoni ==

Versio 18. elokuuta 2010 kello 21.07

Reindeerspotting – Pako joulumaasta
Ohjaaja Joonas Neuvonen
Käsikirjoittaja Joonas Neuvonen
Sadri Cetinkaya
Tuottaja Jesse Fryckman ja Oskari Huttu
Kuvaaja Joonas Neuvonen
Leikkaaja Sadri Cetinkaya
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Suomi
Tuotantoyhtiö Bronson Club
Levittäjä Netflix
Ensi-ilta 9. huhtikuuta 2010
Kesto 84 min
Alkuperäiskieli suomi
Budjetti 149 979 €
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Reindeerspotting – pako Joulumaasta (engl. Reindeer Spotting – Escape from Santaland) on suomalainen Rovaniemen narkomaaneista kertova dokumenttielokuva. Sen on ohjannut Joonas Neuvonen ja tuottanut Jesse Fryckman ja Oskari Huttu. Elokuvan ensi-ilta oli Tampereen 40. kansainvälisillä lyhytelokuvajuhlilla.

Elokuva kertoo sekakäyttäjien nuorisojoukosta, ja erityisesti työttömästä Janista, joka ajelehtii päämäärättömästi.

Päähenkilön elämää on kuvattu vuosien 2003 ja 2004 aikana.

Osa dialogista on tekstitetty suomeksi henkilöiden epäselvän puheen takia.

Ääniraidalla kuullaan suomalaisia rap-artisteja kuten Notkeaa Rottaa.

Reindeerspotting sai Suomessa harvinaisen 18 vuoden katsojaikärajan, koska se esittää huumeiden käyttöä yksityiskohtaisesti ja näyttää kuvattavien henkilöiden tekemiä rikoksia. Tuotantoyhtiö valitti asetetusta ikärajasta valtion elokuvalautakuntaan ja myöhemmin korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Tuottajat vaativat ikärajan laskemista 15 vuoteen, sillä heidän mukaansa elokuvalla on tärkeä valistusarvo, ja elokuvasta olisi voitu keskustella avoimesti eikä nostaa tabuksi. KHO hylkäsi vaatimuksen.[1]

Elokuvan nimi sisältää viittauksen brittiläiseen draamaelokuvaan Trainspotting (1996), jossa samaa aihepiiriä käsiteltiin skotlantilaisesta näkökulmasta.

Elokuva esitettiin ensimmäistä kertaa Suomen ulkopuolella Locarnon elokuvajuhlien Kriitikkojen viikolla. Kriitikkojen viikko valitsi elokuvan kilpailusarjansa parhaimmaksi.[2]

Juoni

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sosiaalihuollon varassa elävä Jani käyttää niin tupakkaa, alkoholia kuin huumeitakin, etenkin korvaushoitoon tarkoitettua Subutexiä. Hän yrittää murtautua Mazda 323 -henkilöautoon, jollaisiin on "erikoistuinut", mutta varashälytin karkottaa hänet pakosalle. Autoradioiden näpistely ja kaupustelu ovat joka tapauksessa Janin tärkeimpiä keinoja "tabujen" hankkimiseen.

Jani jää kiinni yrittäessään murtoa teollisuusalueella. Hän on pidätettynä kolmen päivän ajan, mutta enimmäkseen vaikenee kuulusteluissa. Lopulta rikoshistoriaa omaavalle Janille tuomitaan vuoden vankeus ehdottomana. Vankilaan joutumistakaan hän ei pidä suurena onnettomuutena: onhan ruoka ja majoitus taattu.

Lopputekstit toteavat Janin ajautuneen vuosien vankilakierteeseen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Arvioita

Helsingin Sanomien viikkoliitteen Tv-Nytin viisi kriitikkoa antoivat elokuvalle tähtiä keskiarvolla 2,8.[3]

Aiheesta muualla

Viitteet

  1. Reindeerspotting pysyy kiellettynä alle 18-vuotiailta YLE Uutiset
  2. Reindeerspotting voitti elokuvapalkinnon YLE Uutiset
  3. Kriitikon valinta. Tv-Nyt, 2010, nro 1.5. - 6.5., s. 20.