Ero sivun ”Cosplay” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
3 merkkiä poistettu ,  12 vuotta sitten
fix, l, Aiheesta muualla
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
(fix, l, Aiheesta muualla)
'''Cosplay''', lyhennetty sanoista "costume play" (japanilaisittain "kosupure"), on harrastus, jossa ihmiset pukeutuvat [[manga]]-, [[anime]]-, [[sarjakuva]]-, [[peli]]- tai [[elokuva]]hahmoiksi. Cosplayn juuret ovat [[Yhdysvallat|Yhdysvaltain]] [[scifi]]-tapahtumissa, mutta nykymuodossaan se on rantautunut länteen [[Japani]]sta, missä se on verraten suosittua ja josta suurin osa cosplay-pukujen hahmoista lainataan. [[ImageKuva:Wikipe-tan (Cosplay).jpg|thumb|right|Hongkongilainen cosplayaaja pukeutuneena [[Wikipe-taniksitan]]iksi, Wikipedian animeprojektin epäviralliseksi maskotiksi.]]
'''Cosplay''', lyhennetty sanoista ”costume play” (japanilaisittain ”kosupure”, suomalaisittain ''pukuilu''), on [[harrastus]], jossa ihmiset pukeutuvat [[manga]]-, [[anime]]-, [[sarjakuva]]-, [[peli]]- tai [[elokuva]]hahmoiksi. Cosplayn juuret ovat [[Yhdysvallat|Yhdysvaltain]] [[scifi]]-tapahtumissa, mutta nykymuodossaan se on rantautunut länteen [[Japani]]sta, missä se on verraten suosittua ja josta suurin osa cosplay-pukujen hahmoista lainataan.
 
== Cosplay Suomessa ==
 
[[Suomi|Suomessa]] cosplayta on harrastettu pienimuotoisesti noin [[1990-luku|1990-luvulta]] alkaen. Nykyiseen suosioonsa cosplay kuitenkin kohosi [[Animecon]] III -tapahtumassa [[Jyväskylä]]ssä vuonna [[2004]], jolloin sen harrastajien määrä kasvoi räjähdysmäisesti. Tapahtuman cosplaykisa ei ollut Suomen ensimmäinen, mutta tuolloin siitä tuli tapahtuman suosituimpia ohjelmanumeroita. Tämän jälkeen cosplaykisoja on pidetty melkeinpä jokaisessa suuremmassa suomalaisessa animetapahtumassa, yleensä [[Cosplay Finland]]in järjestämänä.
 
Yleisöäänestyksistä kisan parhaiden pukujen valitsemisessa on sittemmin luovuttu sen populistisuuden takia ja yleisön suosikit valitaan nykyään omissa kategorioissaan. Kisoissa tuomarien valintaan vaikuttavat puvun lisäksi myös liikkeet ja ilmeet sekä ylipäätään hahmon luonteeseen eläytyminen lavalla.
 
Suomessa järjestetään useita 'coneja', joihin liittyy cosplayta. Hahmoja on lukemattomia ja tapahtumissa valokuvataan paljon niin tuttuja kuin tuntemattomiakin cosplayereita. Conit ovat yhteisöllisiä tapahtumia ja useat lähtevätkin paikalle pääasiassa tapaamaan ystäviään, vaikka jokaisella conilla onkin muuta ohjelmaa.
Suomessa käytetään etenkin mediassa jonkin verran myös termiä "pukuilu", vaikka arkikäytössä "cosplay" onkin yleisempi sana.
 
== Aiheesta muualla ==
 
* [http://www.cosplay.com/ Cosplay.com]. {{en}}
Suomessa järjestetään useita 'coneja' ympäri Suomea, tarkoituksena on antaa kaikelle kansalle mahdollisuus osallistua. Hahmoja on lukemattomia ja tapahtumissa valokuvataan paljon niin tuttuja kuin tuntemattomiakin cosplayereita. Conit ovat sosiaalisia tapahtumia ja useat lähtevätkin paikalle pääasiassa tapaamaan ystäviään ja viettämään laatuaikaa hyvässä seurassa, vaikka jokaisella conilla onkin jonkinlaista ohjelmaa (mm. paneeleita, luentoja, leikkimielisiä kisoja ja pelejä) tarjottavanaan. Conalueilta on mahdollista löytää myyntipöytiä, jotka on pakattu kukkuroilleen kaikenlaista Japaniin liittyvää tavaraa, sekä taidekuja, jonne halukkaat voivat ilmoittautua ja mennä myymään hengentuotoksiaan.
* [http://cosplay.animeunioni.org/ Cosplay Finland].
* [http://www.cosplayfriends.com/ CosplayFriends.com]. {{en}}
* [http://www.cosplay-world.com/ Cosplay-World]. {{fr}}
* [http://www.thecosplayworld.com/ The Cosplay World]. {{en}}
* [http://www.japanlinked.com/about_japan/culture/fashion/cosplay.html Cosplay in Japan]. Tietoa japanilaisesta cosplaysta. {{en}}
 
=== Aiheesta muuallaArtikkeleita ===
* [http://www.cosplay.com/ Cosplay.com]
* [http://cosplay.animeunioni.org/ Cosplay Finland]
* [http://www.cosplayfriends.com/ CosplayFriends.com]
* [http://www.cosplay-world.com/ Cosplay-World] {{fr}}
* [http://www.thecosplayworld.com/ The Cosplay World] {{en}}
* [http://www.japanlinked.com/about_japan/culture/fashion/cosplay.html Cosplay in Japan] Tietoa japanilaisesta cosplaysta {{en}}
 
* Antti Siukonen: [http://www.fleim.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=933&Itemid=48 Cosplay-kilpailijat eivät työtunteja säästele]. –artikkeli ja kuvagalleria (Fleim.fi)] 27.10.2007.
* Henri Lassander: [http://plaza.fi/kaista/elokuvat/haastattelut/haastattelu-mika-ihmeen-cosplay-osa-12 Haastattelu: Mikä ihmeen cosplay?] Plaza.fi 19.1.2009.
* Sanna Savikko: [http://utain.uta.fi/2009k/3/53571.html Cosplay on luovuuden karnevaalia]. Utain 26.3.2009.
* Sami Takala: [http://www.iltasanomat.fi/matkailu/uutinen.asp?id=1759542 Nagoya on cosplayn keskus]. Ilta-sanomat 12.11.2009.
 
{{tynkä/Kulttuuri}}
 
[[Luokka:Animen ja mangan käsitteet]]
[[Luokka:Japanilaiset alakulttuurit]]
[[Luokka:Harrastukset]]
 
[[id:Cosplay]]

Navigointivalikko