Ero sivun ”Ussuri” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
123 merkkiä poistettu ,  15 vuotta sitten
p
huonoa linkitystä
p (huonoa linkitystä)
'''Ussur''' ([[venäjän kieli|venäjäksi]] Уссури, [[kiinan kieli|kiinaksi]] 乌苏里江) on Sikhote-Alinista pohjoiseen virtaava joki [[Venäjän kaukoitä|Venäjän kaukoidässä]], mikäjoka liittyy [[Habarovsk]]in kohdalla [[Amur]]iin (48°26′N 134°59′E). Joen pituus on 897 kilometriä ja Ussurin alueen pinta-ala on 193 000 km². Joella on suuria tulvia. Se jäätyy marraskuussa ja sulaa huhtikuuhun mennessä.
 
Ussur-joki johti [[ Kiina]]n ja [[Neuvostoliitto|Neuvostoliiton]] välillä [[1969]] rajataisteluihin, kun [[kiina]]laisetkiinalaiset ampuivat [[2. maaliskuuta]] [[1969]] [[neuvostoliitto]]laistaneuvostoliittolaista partiota aiheuttaen 31 kaatunutta ja 14 haavoittunutta [[DamanskDamanski]]inn saarella (Даманский Остров / Zhen Bao Island 珍宝岛). [[1960-luku|1960-luvun]] lopulla [[Neuvostoliitto|Neuvostoliitolla]] oli alueella 658 000 sotilasta ja [[Kiina]]llaKiinalla 814 000. [[Neuvostoliitto]]laisetNeuvostoliittolaiset vastasivat [[kiina]]laisillekiinalaisille pommittamalla [[kiina]]laisiakiinalaisia joukkoja [[Mantšuria]]ssa ja rynnäköimällä [[Damansk]]inDamanskin saarella. Neuvostoliittolaisten arvioiden mukaan 60 [[neuvostoliitto]]laistaneuvostoliittolaista kohden aiheutui [[Kiina]]lleKiinalle 800 vastaavasti kaatunutta tai haavoittunutta. Kiina ilmoitti vain vähäisistä tappioista. Neuvostoliittolaiset väittivät kiinalaisten edenneen maanviljelijöiden ja heidän eläintensä suojissa ja alueen kontrolli jäi kiinalaisille. Tilanne kiristyi ja [[Neuvostoliitto]] alkoi suunnitella ennalta ehkäisevää ydiniskua [[Kiina]]aKiinaa vastaan, mihin [[Richard Nixon|Nixonin]]in hallinto ei suostunut [[1971]]. Tilanne rauhoittui, kun Neuvostoliiton pääministeri [[Aleksei Kosygin]] vieraili [[Peking]]issä paluumatkaalla [[Ho Tši Minh]]in hautajaisista [[Hanoi]]sta. Tästä huolimatta kumpikin osapuoli ylläpiti korostettua sotilaallista valmiutta yllä alueella.
 
[[Neuvostoliitto|Neuvostoliiton]] purkauduttua [[1991]] sovittiin, että [[Damansk]]inDamanskin saari kuuluu [[Kiina]]lleKiinalle. [[17. lokakuuta]] [[1995]] sovittiin 54 kilometrin rajansiirrosta, mutta kolmen saaren valvonta jäi avoimeksi kysymykseksi, mistä sovittiin [[14. lokakuuta]] [[2004]], jolloin Ussurin kysymys tuli lopullisesti ratkaistuksi. [[Kiina]]lleKiinalle sai Tarabovin (Jinlong) saaren ja puolet Ussurin (Heixiazi) saaresta [[Habarovsk]]in läheltä.[[ Venäjä]]nVenäjän valtakunnanduuma ratifioi sopimuksen [[27. huhtikuuta]] [[2005]] ja Kiinan kansalliskongressin pysyvä komitea ratifioi sopimuksen [[20. toukokuuta]] [[2005]]. [[Venäjä]]nVenäjän ja [[Kiina]]nKiinan ulkoasiainministerit [[Sergei Lavrov]] ja [[Li Zhaoxing]] vaihtoivat asiakirjat [[2. kesäkuuta]] [[2005]].
 
[[Luokka:Venäjän joet]]
57 205

muokkausta

Navigointivalikko